2024. május 7. - Gizella

Nem hormonális fogamzásgátlón dolgoznak

Amerikai tudósok olyan új típusú fogamzásgátlón dolgoznak, amely nem tartalmaz hormonokat, és így nincsenek mellékhatásai. A felfedezés elméleti bizonyítását ismertették egy washingtoni tudományos konferencián - adta hírül szerdán az Independent című brit
2007. október 17. szerda 10:16 - Hírextra
Az új fogamzásgátló módszer nem a petesejtérést szabályozó nôi hormon termelésébe avatkozik be, mint a most használatos antibébi tabletták. Ehelyett annak az enzimnek a működését gátolja, amely a petesejt és a hímivarsejt összekapcsolódását teszi lehetôvé. Ez az enzim, a ZP3 alakítja olyanra a petesejt felszínét, hogy a spermium hozzá tudjon kapcsolódni, majd be tudjon hatolni. Ha ezt az enzimet gátolják, akkor a petesejt felszínéhez nem tud hozzákapcsolódni a hímivarsejt, tehát nem történik meg a teherbe esés.

Az új fogamzásgátlót lehetne például bôrtapasz formájában használni. A nôknek csak azokon a napokon kellene viselniük a tapaszt, amikor a peteérés zajlik.

Mivel a ZP3 enzim sehol máshol nem fordul elô a szervezetben, az új fogamzásgátló módszernek nem lennének mellékhatásai. A tapasz elhagyásával pedig ismét lehetségsssé válik a teherbe esés.

A meglévô antibébi tabletták a petesejtérést szabályozó nôi hormon termelésébe avatkoznak be. Mivel ennek a hormonnak más funkciója is van a szervezetben, ezért a fogamzásgátló tablettának lehetnek nem kívánt mellékhatásai is. Sok nônél lép fel pédául magas vérnyomás, véralvadási zavar, így növekszik a trombózis, az agyi érkatasztrófák és a szívrohamok kockázata.

Az új típusú fogamzásgátlót még csak egereken és emberi sejtkultúra-tenyészeteken próbálták ki. Ezekben az esetekben bizonyította az elmélet helyességét. De az amerikai tudósok figyelmeztetnek, hogy az embereken való kipróbálásig még vagy tíz évnek kell eltelnie.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását