2024. április 28. - Valéria

A fúrómester a felelős a gázrobbanásért?

A Pécsi Bányakapitányság a fúrást végző céget és annak fúrómesterét tartja felelősnek az egy halálos áldozattal és tíz ember sérülésével járt májusi pécsi gázrobbanásért - tájékoztatta a bányakapitányság vezetője az MTI-t vasárnap.
2008. augusztus 17. vasárnap 19:03 - Hírextra
A balesetet az okozta, hogy a társaság nem a megfelelő gondossággal végezte a munkát a baranyai megyeszékhely Ybl Miklós utcai épületénél. A fúrómester a fúráshoz helytelenül ítélte meg a távolságot, átfúrta a föld alatti gázvezetéket, a kiömlő gáz pedig robbanást idézett elő - mondta el a hatóság napokban elkészült jelentésének legfontosabb következtetéseként Kereki Ferenc.

A bányászati tevékenységek, továbbá olaj- és gáz-szállítóvezetékek műszaki biztonsági felügyeletét ellátó területi szerv vezetője hozzátette: a dokumentumot a gázszolgáltató vállalatnak és a rendőrségnek továbbítják, utóbbi szakértői vizsgálati eredményként kezeli az ügyben indított nyomozáshoz.

A bányakapitány beszámolt arról: vizsgálatuk nem terjedt ki arra, hogy a kiömlő gáz miként szivároghatott a négyemeletes épület alá, s pontosan mitől keletkezett a tűz. Ennek kiderítése a tűzoltóság feladata. Arra azonban kitérnek jelentésükben, hogy a gázszolgáltató biztonsági rendszerével nem volt gond, az elhárítás megfelelő volt, ugyanakkor "módosításokra szorul" a jövőben. Ezzel kapcsolatos javaslataikat a jövő héten, sajtótájékoztatón ismertetik.

A robbanás május 7-én, Pécs Uránváros városrészében, az Ybl Miklós utcában történt, ahol egy kábelszolgáltató cég munkatársai "irányított fúrást" végeztek a négyemeletes társasház előtti munkagödörben és elvágtak egy gázvezetéket. A gáz több órán át ömlött a sérült vezetékből.

A balesetben tizenegyen sérültek meg, négyen kerültek kórházba, egyikük, egy idős nő még aznap belehalt sérüléseibe.

A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége gyanújával nyomoz az ügyben, a felelősöket a bíróság kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja. A megrongálódott épület egy része jelenleg lakhatatlan, a károsultak a helyreállítást követően, várhatóan idén ősszel költözhetnek vissza otthonaikba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását