2024. április 28. - Valéria

A MeH tájékozódik

A Miniszterelnöki Hivatal tájékozódik azzal a Szlovákiában megjelent sajtóhírrel kapcsolatban, amely szerint a révkomáromi Selye Alapítvány vezetőjének magánvállalkozása - a magyarországi adórendszert megkerülő szolgáltatás keretében - magyarországi válla
2008. augusztus 16. szombat 21:28 - Hírextra
"A Miniszterelnöki Hivatal tájékozódni fog és arra kéri az alapítványt, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az esetleges további lépésekről ennek fényében lehet dönteni" - közölte az MTI érdeklődésére Daróczi Dávid.

Az Új Szó szombati száma szalagcímében azt írta, "A magyar államtól kapnak támogatást, mégis annak költségvetését segítenek megrövidíteni", majd több írásban ismerteti és "etikátlan ügyletnek" minősíti, hogy a szlovákiai magyar vállalkozó, Szabó Zoltán, a Selye János Egyetemért Alapítvány ügyvezetője, a Ganador Kft. tulajdonosa, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje által vezetett alapítvány nevéhez olyan ügyletek kötődnek, amelyek révén "több millió koronával segítettek megrövidíteni a magyar költségvetést, miközben bevételeik nagy része magyar közpénzekből származott".

A Selye János Egyetemhez közeli Pro Selye Universitas alap tulajdonában levő épületben székelő Ganador Kft. magyarországi vállalkozások szlovákiai cégbejegyzését segíti, ami mostanság a 19 százalékos, egykulcsos szlovákiai adórendszer előnyei miatt igencsak szapora jelenség. Mint a lap írja, "ezen kívül magyar vállalkozóknak segít szlovákiai rendszámot szerezni", s ezáltal a magyarországi vállalkozók (egyenként) "több százezer forinttal rövidíthetik meg" azt a "magyar államkasszát, amelyből viszont a Szabó által éveken keresztül irányított alapítvány sokmilliós támogatásokat kapott".

Az Új Szó emlékeztet: a Selye János Egyetemért Alapítványt 2001-ben azért hozták létre, hogy magyarországi egyetemek kihelyezett révkomáromi képzéséit intézze. "Magyar állami pénzekből ingatlanokat vásároltak és újítottak fel". 2006-ban a szervezet a szlovákiai alapítványok nagyságrendjében a 12. helyet foglalta el, közel 40 millió koronás évi bevétellel.

"Az alapítvány a Selye Egyetem létrejötte után felszámolás alá került, ingatlanjainak nagy részét a Pro Selye Universitas nonprofit alap vette át. Hivatalosan már a Danubius kollégium is az alap tulajdona, ám még mindig az alapítvány kezeli" - írja a lap.

A lap megjegyzi, hogy magyarországi becslések szerint Magyarországon tízezer Szlovákiában bejegyzett gépjármű közlekedik, s ezáltal a magyar költségvetés "több százmillió forinttól esik el".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását