2024. április 16. - Csongor

Zaragozai szakmai világkiállítás

A spanyolországi Zaragozában június 14-én kezdődött szakvilágkiállítás vezérgondolata "A víz és a fenntartható fejlődés", s ennek megfelelő önálló kiállítással vesz részt az eseményen Magyarország is.Az Ebro folyó kanyarulatában található 25 hektáros kiál
2008. augusztus 14. csütörtök 19:32 - Hírextra
Ennek megfelelően a szeptember 14-ig tartó Zaragoza Expo 2008 szakvilágkiállítás szimbóluma egy vízcseppre emlékeztető, 60 méter magas áttetsző épületet, melyet Enrique de Teresa Trilla tervezett.

A 102 országot felvonultató szakmai világkiállítás megkülönböztetett figyelmet szentel bizonyos témáknak. Ezek közül Magyarország szempontjából különös jelentőségű "A víz az életért", "A víz, oktatás és kultúra", valamint "A víz és egészség" problematikája.

A tematika szorosan kapcsolódik az ENSZ döntése értelmében 2005 és 2015 között zajló "A víz az életért" évtizede programhoz.Magyarország kiállításon való részvételének célja az országról kialakult pozitív kép erősítése, hazánk iránti érdeklődés és az utazási vágy felkeltése.

A Magyar Pavilon 400 négyzetméteréből 360 négyzetméter a kiállítótér, melyhez egy üzlet is kapcsolódik. A belső terek kialakításában kiemelt szerepet kapnak az íves vonalak, a vizet szimbolizáló plexi- és üvegfelületek, a fény-árnyék játék, valamint az érzékszervekre együttesen ható elemek. A látványtervet a Szalkai Tímea-Huber Péter alkotópáros készítette.

A pavilon látogatói megismerhetik Magyarország természetes vizeihez és ásványvíz-készleteihez kötődő hagyományait, a Balatont, a hévízi termáltavat, a budapesti fürdőket, a Tisza-tavat, valamint a Mátyás király korabeli, esztergomi hidraulikus vízemelő kicsinyített, számítógépes szimulátorral kiegészített mását is.

Fontos mondanivalója van "Az osztott vizek" témakörnek is. A határokkal metszett vízgyűjtők, köztük a Duna-völgy gondolatkörének elemzése, jó példák bemutatása hatékony támogatást nyújt az eredményes határvízi, vízügyi nemzetközi együttműködési gyakorlatok megismeréséhez, széleskörű kiterjesztéséhez.

A Magyar Pavilon kiemelt eseménye az augusztus 24-i magyar nemzeti nap lesz. Magyarország a bemutatandó vízgazdálkodási megoldásokkal, a helyszíni rendezvényekkel azt kívánja jelezni, hogy egyike azon országoknak, amelyek folyamatosan és eredményesen törekszenek a természeti gazdagság megóvására.

A kiállításon való magyar részvétel összhangban áll a Magyar Turizmus Zrt. "2008, a vizek éve" elnevezésű programjával, amely az egészség- és a wellness turizmus hódolóira fókuszál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását