2024. április 20. - Tivadar

Napokon belül indulhat a magyar segély

A kabinet napokon belül várható döntése után elindulhat a magyar segély a grúz-orosz háború sújtotta területekre - mondta Tomaj Dénes, a Külügyminisztérium főosztályvezetője csütörtökön az MTI-nek. A Baptista Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszerv
2008. augusztus 14. csütörtök 20:16 - Hírextra
”Még nem született kormánydöntés arról, hogy milyen formában és keretek között fog Magyarország segítséget nyújtani. Az körvonalazódik, hogy két formája lehet ennek a segítségnyújtásnak” – mondta Tomaj Dénes.

Magyarország a tervek szerint gyorssegélyt küld majd az érintett területekre. Ez a sebesültek ellátását segítheti, hiszen gyógyszerek, orvosi eszközök lesznek ebben a csomagban. Másrészt a hosszabb távú újjáépítési programokban is részt vehet majd Magyarország - hangsúlyozta a főosztályvezető a Sziget fesztiválon tartott kerekasztal-beszélgetés után az MTI-nek.

A gyorssegélyről néhány napon belül dönthet a kormány, a hosszabb távú helyreállítási programról azután születhet döntés, hogy felmérték a helyzetet. Magyarország egy széleskörű EU és NATO együttműködésbe szeretne majd bekapcsolódni - mondta a főosztályvezető.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora összegű lesz a gyorssegély, hiszen még folyik a felmérése annak, hogy a meglévő nemzeti készletekből mit tud felajánlani Magyarország. Az azonban már biztos, hogy milliós nagyságrendű lesz a segítség - tette hozzá.

A gyorssegélyt állami keretek között adják, a hosszú távú programba a magyar segélyszervezeteket is bevonják majd - mondta Tomaj Dénes.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: a segélyszervezet munkatársai jelenleg 400 dél-oszétiai menekültnek, asszonyoknak és gyerekeknek segítenek Észak-Oszétia fővárosában, Vlagyikavkazban. A városban és környékén mintegy harmincezer menekült van. A körzetbe több mint másfél millió forintos segélyt juttat el a szeretetszolgálat – tette hozzá.

A Baptista Szeretetszolgálat azt is vizsgálja, hogy hogyan tudna Grúziában is segíteni. Grúziából hivatalos felkérést is kapott a szervezet - mondta a vezető.A segélyszervezet azt tervezi, hogy a menekültek közül - Grúziából és Oroszországból is - Magyarországra hoznak gyerekeket nyaralni, hogy megpróbálják elfeledtetni velük a háború borzalmait - mondta Szenczy Sándor.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy szervezetük már az első napokban megkezdte a segélyezést az érintett területeken: egyebek mellett ivóvizet és higiéniai cikkeket osztottak. A gyorssegély értéke körülbelül ötmillió forint – fűzte hozzá.

A tervek szerint egy nemzetközi humanitárius akcióban is részt vesznek majd az ökumenikusok. A több millió dolláros segélyprogram keretében fél éven keresztül próbálnak meg segíteni Észak-Oszétiában, ahova a legtöbb menekült érkezett.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ennek jegyében gyűjtést is indított Magyarországon – tette hozzá.
Az egy hete kirobbant grúz-orosz háború miatt több tízezer menekült hagyta el Dél-Oszétiát. A menekültek számát egyes források 40 ezerre, mások százezerre becsülik. A grúz egészségügyi minisztérium adatai szerint 175, többségében civil grúz halt meg a múlt héten kirobbant harcokban. Oroszország 1600-ra teszi a grúz betörésben életüket vesztő polgári személyek számát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását