2024. május 6. - Ivett, Frida

Li Ningnek nagy hasznot hozott a megnyitó

A pekingi nyári játékok "marketing-aranyérmének" fő várományosa Li Ning, az egykori tornász-legenda és sportruházati cége lehet: az olimpiai láng látványos meggyújtásával hatalmas reklámot kapott annak ellenére, hogy nem tartozik az ötkarikás versenyek sz
2008. augusztus 10. vasárnap 13:05 - Hírextra
Bár az olimpiai szabályzat értelmében Li Ning "repülő lánggyújtása" során nem saját cégének ruhájában, hanem a hivatalos olimpiai partner, az Adidas szerelésében volt, a német cégnek mégis okozhatott némi bosszúságot a konkurencia miatt.

Az Adidas szóvivője persze tagadja keserűségét: "Li Ning nagy sportoló. Ráadásul egy álmot valósít meg a kínaiak számára: szegény gyerekből lett sztár és az ország első milliomos sportembere. Megérdemli ezt a szerepet" - mondta Jan Runoan.

Pedig a rivalizálás már a két cég jelszavai között is szemmel látható. "Semmi sem lehetetlen" - szól az Adidas jelmondata. "Minden lehetséges" - szól a kínai cég szlogenje. Li Ning logója is vitát vált ki: a stilizált szárny nagyon hasonlít a Nike emblémájára.

A Li Ning márka 1990-ben született meg Kantonban (Guangdong). A 2004 óta hongkongi központú cégnek 2007 végén már 5676 üzlete volt, éves forgalma elérte a 423 millió eurót (100,3 milliárd forint), amely ugyan még messze van a külföldi riválisoktól, de növekedése évi 36,7 százalékos. A csoport partnere a spanyol olimpiai bizottságnak, 2006 óta támogatója Shaquille O,Neal amerikai kosárlabda-csillagnak, közben szövetkezett olyan híres külföldi cégekkel, mint a francia Aigle vagy az olasz Lotto. Ugyanakkor nem hanyagolja el a hazai piacot sem, számos nemzeti csapat szponzorálásával.

Néhány csalódást is el kellett azonban könyvelnie Li Ningnek: először is nem sikerült elnyernie a hivatalos szponzori pályázatot a pekingi olimpiára, majd kútba esett az a szerződés is, amelynek értelmében a CCTV5 kínai olimpiai tv-csatorna valamennyi kommentátorát öltöztette volna, jól látható logóval. Az olimpiai láng meggyújtása éppen ezért szép revans volt számára.

Li Ning volt az 1984-es Los Angeles-i nyári játékok legtöbb érmet szerző versenyzője, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását