2024. május 16. - Mózes, Botond

Nők előnyben a titkosszolgálatnál

A brit titkos ügynök hagyományosan fehér bőrű, férfi és Martinit iszik - eddig így tudtuk, legalábbis James Bond, a fiktív brit szuperkém kultuszfigurája alapján.
2008. augusztus 9. szombat 08:06 - Hírextra

Az MI6 brit külföldi hírszerzés viszont jó egy éve egészen más kaliberű kémeket keres honlapján és újsághirdetésekben. Az ideális jelölt középkorú anya, etnikai kisebbséghez tartozik, folyékonyan beszél mandarin, arab, perzsa vagy valamilyen afganisztáni nyelven, és idáig meg se fordult a fejében, hogy ügynök legyen. Lehet, hogy hamarosan James Bondot, a "007"-es szuperkémet is "Jane Bondnak" fogják hívni?


A londoni metróban és buszokon végrehajtott 2005-ös pokolgépes merényletek 52 ember életét követelték. Egy évvel később a brit biztonsági szolgálatok több transzatlanti repülőjárat ellen tervezett merényletet hiúsítottak meg. Tavaly egy londoni éjszakai klub és egy skót repülőtér ellen követtek el sikertelen robbantásos merényletet. A brit hatóságok saját közlésük szerint jelenleg már több mint 21 ezer gyanúsítottat tartanak megfigyelés alatt.


Az új kampány kezdete óta több mint 20 ezer álláspályázat érkezett az MI6-hoz. Tavaly az újonnan felvett munkatársak 40 százaléka már nő volt, és 11 százalékuk valamilyen etnikai kisebbséghez tartozik. "A brit minisztériumok már jelentős lépéseket tettek az egyenjogúság irányában, de a titkosszolgálat szempontjából ennek különösen nagy jelentősége van" - mondja titokzatosan az MI6 neve elhallgatását kérő személyzeti vezetője.


Sok nő ennek ellenére továbbra is idegenkedik az ügynöki karriertől. "Még mindig tartja magát az az elképzelés, hogy ez a munka kizárólag egyedülálló férfiaknak való" - mondja az MI6 új munkatársakért felelős, ugyancsak névtelenséget kérő illetékese. A pályázók elképzeléseire még mindig erősen rányomja bélyegét a James Bond-filmek sémája, bár "azok az idők már elmúltak" - hangsúlyozza. Mindazonáltal - mondja - nem csak kifejezetten ügynöki munkát ajánlanak. Keresnek például nyelvészeket, technikusokat, biztonsági embereket, sofőröket és recepciósokat is.


Hogy egyszer majd a filmbeli James Bond szerepében is női ügynök jelenik-e meg, az még nyitott kérdés. Mindenesetre az újabb Bond-filmekben az MI6 főnökének szerepét már nő alakítja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását