2024. április 26. - Ervin

Mao és az öt karika

A világ híres helyei közül az olimpia előtt vélhetően a Tienanmen tér a leglátogatottabb, érdeklődők ezrei lepik el a tiltott város Mao Ce-tung portréjával díszített kapuja előtti térséget. A 44 hektáros területen azonban csak elvétve találkozni külföldie
2008. augusztus 8. péntek 09:45 - Hírextra

A kínaiak szerint mintegy másfél millió belföldi turista látogat az ötkarikás játékok idején a fővárosba. Ők ugyanúgy pózolnak és fényképezkednek a monumentális épületek, Mao mauzóleuma, az Országos Népi Gyűlés Csarnoka és a Történeti Múzeum előtt, mint az angolok, amerikaiak vagy hollandok. A világ történelmébe leginkább a rossz emlékű 1989-es eseményekkel bevonult, 500 méter széles és 800 méter hosszú téren hatalmas virágkompozíciók hirdetik az olimpiát - így váltva valóra részben az egykori jelszót: Virágozzék száz virág!. Az aktuális mottó ezúttal a játékokról így szól: Egy világ, egy álom - és jelzi, hogy Kína immár nem zárkózik el a többi országtól, Európától és Amerikától. Mao a játékok logójával és az öt karikával néz farkasszemet, két oldalt pedig a Madárfészek (Központi Stadion) kicsinyített mása, valamint a sportágakat megjelenítő virágszobrok bizonyítják, hogy a Föld legnépesebb országának mennyire fontos a világ legnagyobb sporteseménye. Az olimpia most valóban varázsszó Kínában, a nép egy emberként sorakozik fel a sikeres lebonyolítás érdekében tett erőfeszítések mögé.

A teret az odavezető, felújított aluljárókon keresztül lehet megközelíteni, ahol átnézik és átvilágítják a látogatók csomagjait. A rendőrök és biztonságiak diszkréten elvegyülnek a tömegben, a kis dobogójukon posztoló katonák pedig vigyázzállásban válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, s moccanatlanul tűrik, hogy a nagy televíziós társaságok mellettük forgassanak.
Az emlékezetes felvételek elkészítését csak a szürke égbolt, valamint a magas páratartalom miatti kis látótávolság akadályozza.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a PontFM 88.1 sportrádióban, melyet az alábbi linken lehet elérni: www.pontfm.hu

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását