2024. március 29. - Auguszta

A bevándorlási hivatal cáfol

Nem ért egyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselője által megfogalmazott kritikával a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója; Végh Zsuzsanna az MTI-nek kategorikusan cáfolta Lloyd Dakin állítását, miszerint a magy
2008. augusztus 7. csütörtök 09:10 - Hírextra
Lloyd Dakin, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) regionális képviselője az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, Magyarországon a menekültek csak korlátozottan jutnak hozzá orvosi ellátáshoz, és a táborokban lakók csak kevés zsebpénzt kapnak.

Kifogásolta az élelem mennyiségét és minőségét, azt állítva, hogy a menekülttáborokban osztott étel minősége sokszor nem felel meg a speciális diétára szorulók és krónikus betegek igényeinek.

Tiszteletben tartom a Menekültügyi Főbiztosság regionális képviselőjének véleményét és nagyra értékelem azt a tevékenységet, amit a szervezet világszerte a menekültek védelme érdekében kifejt, de a kritikáit túlzónak tartom - jelentette ki az MTI-nek Végh Zsuzsanna.

Felhívta a figyelmet arra: Magyarország az EU tagjaként, a közösségben megfogalmazott irányelvek alapján, az ország teherbíró képességéhez mérten maximálisan teljesíti a menekültekkel szembeni kötelezettségét.

Az orvosi ellátással kapcsolatban a főigazgató vitatta a regionális képviselő állításait. Mint mondta, a jogszabály szerint a menekültkénti elismerését kérő külföldit, a menekültként elismertet és az oltalmazott státusú külföldit megilleti a térítésmentes háziorvosi ellátás és gyógykezelés, a sürgősségi ellátás, a nőket természetesen a terhesgondozás és szülészeti ellátás, a gyermekeket pedig a kötelező védőoltás. Emellett ezeknek az embereknek a lelki gondozásával is foglalkoznak, elsősorban a civil szervezetek - tette hozzá.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra: amennyiben a menedékjogot kérelmező nem rendelkezik lakhatását és megélhetését biztosító vagyonnal vagy jövedelemmel, akkor az eljárás lezárásáig jogosult ellátásokra és támogatásokra.

Ezen belül jogosult a befogadó állomáson szállásra, napi háromszori étkezésre, személyes használatra étkező- és tisztálkodási eszközökre, továbbá az évszaknak megfelelő ruházatra, valamint költőpénzre (ennek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 százaléka, jelenleg 7.125 forint).

Az étkezést érintő kritikára reagálva megjegyezte: az étkezés menüválasztásos, és a befogadó intézmények maximálisan figyelembe veszik a vallási előírásokat, illetve az életkori sajátosságokat és speciális egészségügyi ellátási igényeket. Mint mondta, sertéshús például elvétve szerepel az étlapon, és például a kisgyermekek, idősek és várandósok egy belső norma alapján megemelt mennyiségű gyümölcsöt és tejet kapnak.

A tolmácsokról szólva Végh Zsuzsanna elmondta: a menedékjogi eljárásban a menedékkérőt a jogszabály alapján megilleti az a jog, hogy anyanyelvét vagy az általa értett más nyelvet szabadon használhassa.

A menekültügyi eljárás kezdetekor a menekültügyi hatóság a kérelmezőt az őt megillető jogokról és kötelezettségekről anyanyelvén írásban tájékoztatja, az ügyfél pedig a meghallgatása során jegyzőkönyvben nyilatkozik arról, hogy elfogadja-e a tolmács személyét, illetve érti-e az általa közvetített tájékoztatást - magyarázta a főigazgató.

Hozzátette: a hivatal állandó, gyakorlott tolmácsokkal dolgozik, és a tolmácsok munkáját érintő esteleges panaszokat a bíróság általában megalapozatlannak minősíti.

A főigazgató határozottan cáfolta a regionális képviselő állítását, hogy a befogadó állomások év eleji átszervezése óta romlott volna a magyarországi menekültellátás színvonala.

A befogadó állomások átszervezésének indoka az volt, hogy az év elején megváltozott a jogszabályi környezet, életbe lépett az új menedékjogi törvény. Az új törvény három szakaszba osztotta az eljárást és a táborokat ezen funkciókhoz igazították célszerűségi, hatékonysági megfontolásokból - mondta.

Magyarázatként hozzáfűzte: az országba érkező, menekültstátust kérelmező először 15 napot tölt a békéscsabai állomáson, ahol előzetes szűrésen esik át. A 15 nap letelte után Debrecenbe kerül a kérelmező, ahol a menekültügyi hatóság 60 napon belül érdemben dönt a kérelméről.

Ezt követően kerülhet sor a jogorvoslati eljárásra, amelynek befejezéséig a kérelmező a befogadó állomás területén tartózkodhat. A menekültként elismertek és a kiegészítő védelemben részesültek (oltalmazottak) ezután a bicskei befogadó állomásra kerülnek, ahol előkészítik társadalmi integrációjukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását