2024. április 19. - Emma

Az SZDSZ augusztus végéig vár a kormány programjára

Megalakulása után száz nappal továbbra sincs programja a kisebbségi kormánynak, nincs világos iránya annak, hogy mit akar a kabinet; az SZDSZ augusztus végéig ad haladékot arra, hogy a kormány bemutassa cselekvési programját - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ
2008. augusztus 7. csütörtök 18:20 - Hírextra
"Az ország érdeke és a választók érdeke az, hogy tudjuk, mit akar tenni a kormány, mi a szándéka, mi a cselekvési iránya. Ma ezt senki nem tudja. Eltelt száz nap úgy, hogy nem vagyunk tisztában ezzel a kérdéssel" - hangsúlyozta Fodor Gábor.

Az SZDSZ augusztus végéig ad haladékot a kormánynak arra, hogy - korábbi ígéretéhez híven - kidolgozza és bemutassa cselekvési programját. Ha ez a program nem lesz támogatható a liberálisok számára, akkor az SZDSZ a szakértő kormány mellett teszi le a voksát, ha ez sem jelent megoldás, akkor el kell kezdeni gondolkozni az előrehozott választásokon - hangsúlyozta Fodor Gábor.

Hozzátette: az elmúlt száz napban visszalépés történt a szolidaritás terén, a gazdaságpolitikában és a környezetvédelemben is.
A kormányzat csökkenteni kívánja a szociális juttatásokat, a segélyezésre fordított pénzt. Az SZDSZ elhibázottnak tartja ezeket a lépéseket, azzal viszont egyetért, hogy szükség van a szociális ellátások rendszerének átalakítására - tette hozzá.

Az eddigi nyilatkozatokból az látszik, hogy a kormány várhatóan nem alakítja át érdemben az adórendszert. Mindössze a szolidaritási adó eltörlésére, az adókulcs határának megváltoztatására és némi járulékcsökkentésre lehet számítani. Ennyi azonban nem elég, átfogóbb változtatás szükséges - mondta Fodor Gábor.

A politikus szerint a környezetvédelemben történt visszalépést mutatja például a kamionstop szabályainak megváltoztatása; elismerésre méltónak nevezte ugyanakkor, hogy a kormány törekszik a gazdasági egyensúly megőrzésére.

Ahhoz, hogy a szocialista párt kisebbségi kormánya visszanyerje hitelességét, tartalmi és személyi változtatásokra van szükség - fűzte hozzá.
Az SZDSZ számára sikeres volt az elmúlt pár hónap. A liberálisok érdemi politikai párbeszédet folytatattak a többi parlamenti párttal - húzta alá.

Fodor Gábor szerint a kormányszóvivő felvetései nem reálisak az elmúlt száz nap értékelésekor, és nem igaz az sem, hogy a kormány csak a hónap végére ígérte programja elkészítését. A nyári tárgyalásokon azt az ígéretet kapta az SZDSZ, hogy a kormány cselekvési programot tesz le az asztalra augusztusban: a hónap elejére az átfogó, a végére a részletes tervet ígérte a kabinet - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e szorosabb együttműködés az SZDSZ és az MDF között, Fodor Gábor azt mondta: a liberálisok mindenkivel elképzelhetőnek tartják a szorosabb együttműködést, elveik megtartása mellett.

A Fidesz szerdai felvetésére reagálva liberális pártelnök hangsúlyozta: helyeslik a szolidaritási adó eltörlését, ennek azonban egy rendszerbe kell illeszkednie. A Fidesz javaslata szerint október 1-től el kellene törölni a négy százalékos különadót.

Magyarországon május 1-je óta van kisebbségi kormány, a tisztán szocialista kabinet azután állt fel, hogy az SZDSZ április végén kilépett a koalícióból. A liberális párt április 27-i küldöttgyűlésén döntött úgy, hogy a szabad demokraták nem vállalnak tovább szerepet a kormányban. Ennek előzménye az volt, hogy március végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április 30-i hatállyal felmentette tisztségéből Horváth Ágnes egészségügyi minisztert; a liberális párt ezt a lépést a reformok feladásaként, a két párt közötti együttműködés felmondásaként értékelte.

A kisebbségi kormányzás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormány mögött nem áll ötven százalék plusz egy főnyi, a kabinetet támogató parlamenti többség. A 386 fős magyar parlament esetében ez 194 képviselőt jelent, az MSZP viszont csak 190 mandátummal rendelkezik.
Ezt megelőzően kisebbségi kormányzásra a rendszerváltás óta nem volt példa Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását