2024. június 12. - Villő

NOB-aggályok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felülvizsgálja az olimpiai láng világkörüli "futtatásának" gyakorlatát, egyenes következményeként annak, hogy a fáklyaváltó útját Pekingbe érkezése előtt megannyi incidens zavarta meg.
2008. augusztus 5. kedd 10:57 - Hírextra

Az egész ügy átgondolásának feladatáról Jacques Rogge NOB-elnök beszélt a bizottság 120. közgyűlését megnyitó beszédében.

"A váltó vonzza a médiát, a médianyilvánosság vonzza a tiltakozókat" - jelentette ki a belga sportdiplomata, hozzáfűzve, hogy a NOB végrehajtó bizottsága fogja áttekinteni a helyzetet, és foglal állást a szükségesnek ítélt változtatásokról.

A 2008-as olimpia lángját nem egyszer el is oltották, s előfordult, hogy úgy kellett kimenekíteni a protestálók gyűrűjéből, akik többnyire Kína Tibet-politikája, az emberi szabadságjogok megítélésük szerint elégtelen volta miatt rendeztek demonstrációkat a staféta útja közben, annak legkülönbözőbb állomásain. A tiltakozásoknak jelentős szerepük volt abban, hogy a váltófutás útvonalát menet közben többször módosították.

Rogge ugyanakkor megjegyezte, a fáklyastafétát érintő, csupán technikai jellegű változtatások még nem oldják meg a kérdést, ahogyan önmagában a láng nemzetközi útjának megszüntetése, és csak hazai területen történő megszervezése sem járna az összes gond eltűnésével.
"Ne feledjük, hogy Torinóban is jelentős tiltakozások voltak" - emlékeztetett a NOB-elnök a 2006-os, olaszországi téli olimpiára, amikor is a láng útját szintén tüntetések övezték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását