2024. május 3. - Tímea, Irma

Javulhat a HIV-fertőzöttek életminősége

A HIV-ellenes szerek mellékhatásait - hasi elhízás, magas vérnyomás, magas trigliceridszint - enyhíti a kis dózisban alkalmazott növekedési hormon - állítják bostoni kutatók. Nemzetközi összefogással immunterápiás próbák is folynak.
2008. augusztus 5. kedd 13:40 - Hírextra

Steven Grinspoon Mexikóvárosban ismertette kutatócsoportja eredményét, amelyet a Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat szerdai száma is közöl. A kísérleti kezelés azonban emelte a páciensek vércukorszintjét, amely behatárolhatja a szer alkalmazhatóságát.

Grinspoon elmondta, tanulmányuk abban különbözik a korábbi hasonlóktól, hogy sokkal kisebb dózisban alkalmazták a növekedési hormont, és jóval tovább, 18 hónapig tartott. A vizsgálatban 56 HIV-páciens vett részt, mindannyian legalább 12 hete antiretrovirális kezelésben részesültek.

A növekedési hormont testsúly-kilogrammonként kettőtől hat mikrogramm mennyiségben adagolták naponta, illetve egy véletlenszerűen kiválasztott részcsoport placebót kapott helyette.

A hatóanyaggal kezelt csoportnál csökkent a vérben a triglicerid szintje, csökkent a vérnyomásuk, 18 hónap elteltével pedig 8,5 százalékkal kisebb volt a hastájéki zsírfelhalmozódásuk. A növekedésihormon-terápia azonban emelte a páciensek vérében a glükóz koncentrációját.
Szintén Mexikóvárosban számolt be kísérleti immunterápiás szerével elért eredményeiről egy norvégiai biotechnológiai cég.

Az Egyesült Államok és Európa 21 centrumában 345 páciens részvételével tesztelték a vakcinát, amely lehetővé teszi, hogy a HIV-páciensek szünetet tartsanak a standard, "koktélos" terápiában, egyúttal segít megelőzni a szerekkel szembeni rezisztencia kialakulását. A klinikai próba eredményei 2009 végére várhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását