2024. május 3. - Tímea, Irma

Meglepő eredmény: aki a zenét szereti jobb az ágyban?

A zeneértő fülekkel megáldott embereknek nem csupán egy dallam hangjainak felismeréséhez van jó érzékük, hanem különleges képességük van az emberi beszédhangban rejtőző érzelmek meghallásához is.
2009. március 7. szombat 10:49 - HírExtra
A European Journal of Neuroscience című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint ha valaki olyan társra vágyik, aki igazán meghallgatja őt, akkor annak érdemes zeneileg képzett, vagy legalábbis valamilyen zenei oktatáson részt vett párt választani magának.
A zeneértő emberek ugyanis szó szerint jobb (meg)hallgatói képességekkel rendelkeznek, mind a zene, mind a magánélet területein. Képesek ugyanis meghallani a beszédhangban megbúvó árnyalt üzeneteket is, ezek a hozzá nem értő fül számára felfedezetlenek maradnak.

"A hangokban rejtőző érzelmek gyors és pontos felismerése egy olyan képesség, amelynek kitűnő hasznát lehet venni az osztályteremtől kezdve, a tanácstermen át, egészen a hálószobáig" - idézte Dana Straitet, az amerikai Illinois államban működő Northwestern Egyetem által végzett kutatás vezetőjét a The Daily Telegraph brit napilap.

A kutatásban részt vevő harminc önkéntesre elektródákat erősítettek, hogy ezekkel mérjék az agyukban végbemenő reakciókat. A fülhallgatókat viselő alanyoknak egy idegen nyelvű, feliratozott természetfilmet vetítettek, hogy ezzel is minél több érzékszervüket lefoglalják.
A fülhallgatókban egy másodperc töredékéig gyermeksírás hangjai csendültek fel, miközben folyamatosan megfigyelés alatt tartották az agytörzsi reakciókat. Az eredmények szerint, a zenében jártas fülű résztvevők agya körülhatárolta a hallottak összes olyan részét, melyben érzelmek csendültek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását