2024. április 29. - Péter

Terek képekben

Archaikus terek címmel Zöld Anikó festőművész kiállítása szerdán nyílik az Art 9 Galériában, Budapesten.A 2007-ben és 2008-ban készült képeiből tesz ki a galéria falaira 14 munkát, s valamennyi a terekről szól, s valamennyi mérete 60-szor 60 centiméteres,
2008. augusztus 5. kedd 13:37 - Hírextra
Mindig is foglalkoztatta a múlt, az emberiség múltjának történelmi terei, s különösen szereti Olaszországot, nagy hatással volt rá Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) olasz festő, rézmetsző munkássága. A mester vedutáin (látvány, kép) Róma ókori épületeit, mint a Forum Romanum, későbbi korok templomait, mint a Lateráni Szent János, azok belső tereit rajzolta meg nagy részletességgel, realista módon.

Zöld Anikót izgatja a kapu látványa bentről kifelé és fordítva. Saját ilyen térélményeit festi meg, ilyen például Cerveteri vagy a szicíliai Segesta. Amikor beszélgetett az MTI tudósítójával, dolgozott még egy, a kiállításra szánt képen, a Fényfolyosó címűn.

"A töredékben az egész rejtőzik, ahogyan Zöld Anikó számára is egy egész világ kezdődik a paestumi vagy velencei kapu mögött, bújik meg az oszlopcsarnokok, sírkamrák homályos tereiben... sejteti, hogy a világ - és benne az ember - sokkal teljesebb, titokzatosabb, mint amilyennek ma látjuk" - írta róla négy éve P. Szabó Ernő művészettörténész, aki Zöld Anikó mostani kiállítását megnyitja.

Zöld Anikó 1966-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Mesterei Kmetty János, Barcsay Jenő és Fónyi Géza voltak. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi kiállításokon. Alapító és elnökségi tagja a Belvárosi Művészek Társaságának. 2006-ban és 2007-ben részt vett a Rozsnyói Nemzetközi Művésztelep munkájában és kiállításain.
Zöld Anikó tárlata augusztus 29-ig lesz nyitva a IX. kerület Ráday utca 47. alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását