2024. március 29. - Auguszta

Viperák a gázvezeték-építkezésen

Herpetológust is alkalmaznak a Beregdaróc és Hajdúszoboszló közötti gázvezeték építésénél, a 130 kilométeres csőrendszer ugyanis Csaroda határában a viperák élőhelyén húzódik keresztül, így a mérgeskígyók gyakran feltűnnek a munkaterületen - közölte Lakat
2008. augusztus 4. hétfő 10:43 - Hírextra

A herpetológus, a csúszómászókkal foglalkozó állattani tudományág szakembere rendszeresen összegyűjti a munkaterületről a viperákat és biztonságos helyre viszi onnan őket - mondta a siófoki társaság kommunikációs munkatársa.

Hozzátette: a mérgeskígyók csarodai élőhelye tudott volt a beruházó és a kivitelező számára, az építési engedélyt is úgy adták ki a hatóságok, hogy feltételként szabták a herpetológus alkalmazását.
Ez elsősorban az elővigyázatosságot szolgálja, nehogy a kígyók veszélyes marása bajt okozhasson a dolgozóknak. Az intézkedés továbbá elősegíti a védett viperák megóvását is; a munkaterületről való szakszerű eltávolításukkal megelőzhető, hogy az építkezésen dolgozó emberek bántalmazzák, a gépek pedig agyontapossák az állatokat.

Lakatos Edina hangsúlyozta: a viperák gyakori jelenléte a herpetológusnak köszönhetően nem akadályozza a munkát. Amikor kígyó jelenik meg az építkezésen, értesítik a szakembert, aki 200 métertől távolabbra viszi a veszélyes csúszómászót.

Az építkezésen egyébként a környezet- és természetvédelmi követelmények teljesítését az érintett hatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai rendszeresen ellenőrzik.

A Földgázszállító Zrt. 69 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg a 2010-re elkészülő szőregi stratégiai földgáztározó feltöltéséhez és az egyre nagyobb felhasználói igények kielégítéséhez. A magyar-ukrán határtól, Beregdarócon át Hajdúszoboszlóig 130, Algyő és Városföld között pedig 80 kilométer hosszú gázvezeték épül, illetve egy elszámolói mérőállomás is létesül. A fejlesztéssel 25 százalékkal nő majd az import földgáz betáplálása a magyarországi rendszerbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását