2024. május 2. - Zsigmond

Ötvenéves a veszprémi vadaspark

Ötven évvel ezelőtt is éppen péntek volt augusztus elsején, amikor megnyílt az ország első vidéki állatkertje Veszprémben - mondta a félévszázaddal ezelőtti eseményre utalva Czaun János, Veszprém alpolgármestere a város Kittenberger Kálmán Növény- és Vada
2008. augusztus 1. péntek 20:52 - Hírextra
Utalt arra is, hogy 1958. augusztus 1-én az avatóünnepen jelen volt a névadó, a hírneves Afrika-kutató és vadász, Kittenberger Kálmán özvegye is, majd arra emlékezett, hogy a veszprémi állatkert kitalálója és legendás igazgatója - Kasza László 25 éven át vezette a vadasparkot, igazgatása alatt élte az intézmény a fénykorát - néhány héttel az 50. évforduló előtt halt meg.

Az alpolgármester elmondta: a vadasparknak az 50 év alatt mindössze öt igazgatója volt. Czaun jános rámutatott: hírnevet szereztek az állatkertnek egyes lakói is, így például a '60-as években a festegető és még jó néhány emberi tevékenységet elvégző Böbe csimpánz, ugyancsak a '60-as évekből Maugli, a farkas és csapata (velük forgatták például A kőszívű ember fiai című filmben a farkasokkal küzdők jelenetét), továbbá Kata és az óriásra nőtt Döme, a grizzly medvepár, Nóra és Szultán, az oroszlánpáros, s a gyermekek nagy kedvence, a 60 évet megért Suzy elefánt.

Az állatkert történetét bemutató kiállítás dokumentumai - elsősorban korabeli újságcikkek - két súlyos balesetről is beszámolnak: 1968 júniusában egy 9 éves kisfiúnak okozott súlyos sérülést Szultán, a hímoroszlán. A fiúcska odaállt közvetlenül a ketrechez fényképezkedni, s Szultán a hatalmas mancsával elkapta. 1997 augusztusában egy ittas férfi lábán ejtett sebet az egyik medve.

Török László, a veszprémi állatkert igazgatója elmondta: szeretnék még ősszel, az 50. évforduló esztendejében elindítani az ötéves intézményfejlesztési programjukat. Ennek során 420 millió forintos beruházást valósítanának meg, amennyiben szeptemberben nyertes lesz intézményük a közép-dunántúli regionális operatív program fejlesztési pályázatán.

Török László az MTI-nek elmondta: új trópusi-, majom- és Afrika-ház építését tervezik (utóbbi helyen már zsiráfokat is tarthatnak majd), létesítenének iskolások részére egy oktatóközpontot és játszóházat, továbbá a bakonyi és balatoni ősi mesterségek bemutatóját is megteremtenék.

A veszprémi vadasparkban 50 évvel ezelőtt 22 emlősállat és 40 madár volt, ma viszont 150 faj 550 egyede található meg, köztük olyan ritkaságok, mint a pettyes szarvasok, a dzselada páviánok és az ibériai farkas - mondta az igazgató, hozzátéve: ezek az állatfajok Magyarországon csak Veszprémben láthatók.

Török László emlékeztetett arra, hogy 1958-ban 3 forint volt a belépő, ám mivel nemrég az egy- és kétforintosokat kivonták a forgalomból, s így 3 forintot nem lehet beszedni, 5 forintban állapították meg - csak péntekre - a vadasparki belépő nosztalgiaárát.

A kapuk előtt több százan tolongtak, s a betóduló népet még két meglepetés várta: minden gyermek kapott egy pohár gyermekpezsgőt (400 poharat töltöttek meg előzőleg), a felnőttek pohárnyi alkoholost pezsgőt kóstolhattak meg, s még egy szelet tortát is kapott valamennyi látogató a hatalmas - 50 év feliratú - tortából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását