2024. május 22. - Júlia, Rita

Működnek az uniós gyermekvédelmi telefonszámok

Június 1-től egységes európai telefonszámmal működik Magyarországon a gyermekvédelmi kék vonal, illetve az eltűnt gyerekekkel kapcsolatos telefonos hívószám - közölte Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoz
2008. július 30. szerda 15:20 - Hírextra
Magyarország elsőként vezette be a 116111-es kék vonal számot, amely egységes Európában.
Az államtitkár kiemelte: Magyarországon évek óta működik gyermekvédelmi segélyvonal egy másik hívószámon, és az új európai hívószám mellett egyelőre még a régi is elérhető. Az európai kék vonalat - ami június 1-től él - a 15 éve működő Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány üzemelteti, amelyet a kormány idén 35 millió forinttal támogat.

Korózs Lajos tájékoztatása szerint a hat főállású és a 60 önkéntes segítő titoktartást vállalt, nem diszkriminálnak és nem ítélkeznek, illetve ha szükséges, más szervezeteket is bevonnak a probléma megoldásába.

Beszámolt arról, hogy Magyarország bevezette az eltűnt gyermekek európai hívószámát is, a 116000-át, amelyen keresztül azoknak a gyermekeknek igyekeznek segíteni, akik el akarják hagyni otthonukat, vagy ha ezt már megtették, és nem tudnak, nem akarnak, vagy nem mernek visszamenni, akkor próbál segíteni, ha a gyermeknek érzelmi támogatásra van szüksége. A számot felnőttek is hívhatják, ha hozzátartozóként, gyámként keresik gyermeküket.

Az elmúlt hónapban a három számot összesen 190 ezren hívták. Az új európai gyermekvédelmi telefonszámokat az augusztusi Sziget Fesztiválon, az interneten és a könyvtárakban népszerűsítik, és mellékletként adják szeptembertől az új diákigazolványokhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását