2024. április 20. - Tivadar

Bayreuthi Ünnepi Játékok

Az újdonsült "trónörökös", Katharina Wagner és a kancellár, Angela Merkel volt a sztár a Bayreuthi Ünnepi Játékok megnyitóján a Zöld Dombon.
2008. július 27. vasárnap 20:30 - Hírextra
A hétvégi német lapok szinte kivétel nélkül a legelőkelőbb helyen számoltak be a 97. ünnepi játékok megnyitójáról, a norvég Stefan Herheim által rendezett Wagner-főműről, a Parsifalról, az augusztus végéig még regnáló Richard Wagner-unoka, a 88 éves Wolfgang Wagner búcsújáról, s arról, hogy apjának az egyik kiszemelt utód, a második házasságából született 30 esztendős gyermeke, Katharina Wagner köszönte meg az elmúlt, csaknem hat évtizedet. Mégpedig egy rövid és megható beszéddel, valamint egy hatalmas puszival, amely nem véletlenül lett címlapfotó valamennyi tekintélyes lapban.

Az egyik legfőbb attrakciót azonban az 54 éves - szinte mindig blézert és nadrágot viselő Angela Merkel kancellár jelentette, aki egy csillámló, türkizkék, mély dekoltázsú estélyiben tündökölt, s Katharina Wagner mellett kimagaslóan a legnagyobb figyelmet keltette. Merkel egyébként férjével, Joachim Sauerrel, Katharina pedig legújabb barátjával, egy pilótával jelent meg, miközben felsorolni is nehéz lett volna az illusztrisnál illusztrisabb vendégeket.

A 88 esztendős Wolfgang Wagner még áprilisban jelentette be, hogy idős kora miatt augusztus 31-i hatállyal lemond a játékok irányításáról, amelyet 1951 óta előbb fivérével együtt, majd 1967-től egyedül látott el. Utódjául két lányát, az első házasságából született Eva Wagner-Pasqiuert és a második házasságából származó Katharina Wagnert ajánlotta a fesztivál igazgatói posztjára, s a bajor kormány, valamint Bayreuth város képviselőiből álló testület szeptember elején dönt az utódlásról. Ami gyakorlatilag már eldőlt, s ősztől az irányítást már hivatalosan is a két testvér veszi át.

A megnyitó előadás a megelőző viták ellenére hatalmas sikerrel ért véget. Az opera iránti rajongásáról híres kancellár a norvég rendezőnek az előadást egy csokor vörös rózsával köszönte meg. Wofgang Wagner fáradtsága miatt már nem jelent meg az esti fogadáson, de mindenki őt tapsolta meg, amikor a bajor miniszterelnök, Günther Beckstein kijelentette: az elmúlt évtizedekben Wolfgang Wagner a játékok irányításában olyan mértéket állított, amelyet az utódoknak mindenképp tartaniuk kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását