2024. május 5. - Györgyi

Hagyó Miklós: Tegyünk további lépéseket!

A Főtáv ÖKO programjának elindítása után alig fél hónappal máris megállapítható: a budapesti társasházi lakóközösségek mindkét programban felismerték, s igen kedvezően fogadták a költségcsökkentés reális lehetőségét. A távfűtés versenyképességének további
2008. május 5. hétfő 17:17 - Hírextra

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes arról tájékoztatta a sajtót, hogy a program megvalósítására eddig 965 felhasználói közösség (mintegy 93.000 db lakás) kért írásban ajánlatot. A helyszíni felmérések 108 épületet érintő első üteme lezárult. Ezeknél az épületeknél jelenleg már a műszaki tartalom és a költségvetés összeállítása zajlik.

A komplex ajánlat várhatóan májusban juthat a lakóközösségekhez, amelynek elfogadásáról a társasházi közgyűlés hivatott dönteni. A korszerűsítési munkák kezdete ettől a döntéstől, illetve attól függ, hogy az ÖTM mikor végez a lakóközösségek pályázatának elbírálásával. A fentiek alapján tény tehát, hogy igény van a környezetvédő távfűtésre, s itt az idő, hogy további lépéseket tegyünk a piaci versenyképességért is.

"Európai Unió többi országának példája alapján csökkentsük a távfűtés ÁFA tartalmát"
Hagyó Miklós szeretné elérni, hogy minél több budapesti távfűtéses lakásból tudjanak a Főtáv által kidolgozott Öko- és ÖkoPlusz-programhoz csatlakozni. Ezzel a tényleges fogyasztás mérhetővé és szabályozhatóvá tétele mellett ugyanis - 2008. január elsejéig visszamenőleg - havi 10 százalékos alapdíj-csökkenést is elérhetnek az érintettek.

A kormány által a fejlesztésekre biztosított idei keretösszeg jelentős ugyan, de a teljes megoldáshoz nem elegendő. Hagyó Miklós ezért azt kéri a kormánytól, hogy a program sikeressége érdekében a következő évben, években jelentősen növelje a Főváros számára rendelkezésre álló keretösszeget.
Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes levélben fordult a fővárosi és országgyűlési képviselő párttársaihoz. Támogatásukat kérte a nemzetközi tapasztalatokra támaszkodó javaslatához.

Kezdeményezésének lényege, hogy a távfűtés számára elérjék a teljes versenyképességet. Ezt az hozhatja meg, ha a kormány egy újabb gáztarifát vezet be a nagyfogyasztóknak, s ezzel együtt csökkenti a távfűtés áfáját, ahogyan az az Európai Unió többi országában is gyakorlat.

Tíz százalékos mérséklés esetén az áfa-csökkentés pl. csupán 22 milliárd Ft kiesést jelentene az államnak, de ugyanakkor 640.000 háztartáson segítene jelentős mértékben. E lépés nagymértékben csökkentené a távhőszolgáltatás közel 20 százalékos versenyhátrányát, így ismét népszerűvé tenné ezt a környezetkímélőbb fűtési módot.

Összefoglalva: Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a következő három lépésben látja a környezetkímélő távfűtés piaci versenyképességének jelentős növelését:

- A fűtési rendszerek korszerűsítésével csökken a lakóépület energiafelhasználása és ez mérsékeltebb környezetterhelést is eredményez (Öko- és ÖkoPlusz-program), amelyek széleskörű megvalósításához a jövőben a jelenleginél nagyobb összegű állami támogatásra lesz szükség.
- Uniós példák alapján, a távhőszolgáltatás áfa-tartalmát legalább 10 százalékkal indokolt csökkenteni.

- A gázár rendszerhasználati díjában a nagyfogyasztók számára az állam által szükséges egy újabb - a lakossági távfűtés területét érintő - teljesítménykategória bevezetése.

Mi is az ÖKO Plusz program?

Az állami ÖKO pályázati felhívásra 2008. április 15-től 2008. október 31-ig jelentkezhetnek a társasházak, a lakásszövetkezetek, valamint a helyi önkormányzatok (önkormányzati tulajdonú lakás esetén). Az állam a támogatásra 2008-ban 1,5Mrd forint keretösszeget biztosít. A támogatás mértéke a bekerülési költség maximum 35 százaléka, de lakásonként nem haladhatja meg az 54.000 forintot.
A FŐTÁV Zrt. az ÖKO Plusz program keretében egy külön szolgáltatási csomagot kínál a fogyasztóknak. A cég a saját működési hatékonyságából származó megtakarításoknak köszönhetően 10 százalékos mértékű alapdíjkedvezményt biztosít 2008. január 1-jétől visszamenőleg azon felhasználói közösségeknek, akik szerződést kötnek az ÖKO Plusz programban való részvételre. További többletszolgáltatás, hogy írásos ajánlatkérés esetén a FŐTÁV a helyszíni felmérés alapján komplex ajánlatot készít a megvalósításra, amely magában foglalja a műszaki tartalmat, költségvetést, finanszírozási konstrukciót, valamint a szerződéstervezetet. Minden esetben a felhasználói közösség választhat az ajánlatban szereplő finanszírozási változatok közül. Az ÖKO Plusz keretében további szolgáltatásként összeállítja a támogatási pályázatot, biztosítja a finanszírozást, lebonyolítja és ellenőrzi a tervezést és kivitelezést, továbbá a kivitelezést követően megfelelő garanciákat biztosít.

A fűtéskorszerűsítés lakásonként bruttó 100-150eFt közötti becsült ráfordítást igényel. A finanszírozáson belül két választási lehetőséget ajánl fel a FŐTÁV. Az első változat szerint a korszerűsítést a FŐTÁV csoport finanszírozza: ebben az esetben a csoport vesz fel hitelt a bankoktól. A kivitelezést követően ezt a hitelt kamatokkal együtt a lakóközösség a felemelt közös költségből havi törlesztéssel fizeti vissza a finanszírozó részére.

A második konstrukció szerint a finanszírozó a bank, amely a lakóközösségek számára kamattámogatott hitelt nyújt, azaz a lakóközösség közvetlenül a bankkal szerződik a finanszírozásra. Ez utóbbi esetben a vállalat felkutatja a banki partnereket és megszervezi a finanszírozást. Mindkét esetben a havi törlesztés alapja a megtakarítás, amely alapdíjból (10 százalékos kedvezmény) és hődíjból is keletkezik.

A hatékony energiafelhasználáshoz jelenleg még nem adottak a feltételek, mivel a fogyasztók az elavult rendszereik miatt nem tudják szabályozni a fűtést. Pont ezért lobbizta ki a Főváros vezetése és a Főtáv tavaly ősszel az Öko-programot, amely 35 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a fűtési rendszerek korszerűsítésére. Ehhez a Főtáv Zrt. további segítséget ad az ÖkoPlusz-programmal, amelyben a vállalat 10 százalékos alapíj csökkentést is ad 2008. január 1-jéig visszamenőleg. Biztosítja továbbá a finanszírozást, ingyenesen felméri a rendszert és megírja a pályázatot, valamint elvégzi a teljes körű tervezést és kivitelezést.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását