2024. április 20. - Tivadar

Szobrot kapott Svejk kitalálója

Köztéri szobrot kapott szombaton a kelet-csehországi Lipnice nad Sázavou városkában Jaroslav Hasek (1883-1923) cseh író, a "Svejk. Egy derék katona kalandjai a világháborúban" című híres, a magyarok körében is rendkívül népszerű regény szerzője.
2008. július 26. szombat 17:50 - Hírextra
A életnagyságúnál nagyobb szobor, amely a szerzőt egy hatalmas kőalapzaton, mintegy a földön ülve, keresztbe tett lábakkal, ingben, nadrágban, bal kezével a nadrágtartóját feszegetve fiatal bohémként ábrázolja a lipnicei U Ceské koruny (A Cseh Koronánál) vendéglő mellett nyert elhelyezést. Hasek ebben a panzióban-kocsmában írta meg a Svejk második részét.

Az első világháború idején játszódó regény első részét Hasek Prága Zizkov nevű negyedében írta, ahol 2005-óta az első csehországi Hasek-szobor áll. Karel Nepras cseh szobrász és leányának, Karolinának a közös műve jelképes lovasszobor, s felállítását éles viták előzték meg.

A Lipnicében szombaton leleplezett alkotás így a második Hasek-szobor Csehországban, de a prágainál két évtizeddel korábban keletkezett. Eredetileg éppen ennek az alkotásnak kellett volna Prágában állnia. Josef Malejovsky akadémiai szobrászművész ezt a Hasek-szobrot az író születésének 100. évfordulójára készítette. A szobor alapkövét rendben le is rakták, de magát a szobrot a korabeli bírálóbizottság "bohémnek, szabadosnak, túl szimbolikusnak", más szóval ideológiailag nem megfelelőnek találta, s ezért felállítását nem engedélyezte.

"A szerző akaratán kívül disszidenssé vált szobor ezután a prágai városi galéria raktárába került, majd a rendszerváltás után egy repülőtéri raktárban porosodott. Ekkor már társai is voltak a kommunista Lenin, Július Fucík, vagy Antonín Zápotocky volt csehszlovák elnök szobrainak képében. Hosszú évekbe került, míg sikerült elérni, hogy a Hasek-szobor végre a helyére, egy köztérre kerüljön" - fejtette ki az MTI tudósítójának Richard Hasek, a nagy író unokája, aki aktívan ápolna nagyapja emlékét.

A család megvette az U Ceské koruny panziót, és azt, valamint környékét Hasek-emlékhellyé kívánja alakítani. Ennek része az író szobra is, amelyet a városka vezetése vett meg Prágától és állíttatott fel a vendéglő szomszédságában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását