2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kilencszázan védekeznek

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) jelentése szerint jelenleg összesen 295 km töltésen van árvízvédelmi készültség, a belvízzel elöntött terület nagysága négyezer hektár, a felkészülésben, védekezésben jelenleg kilencszáz ember vesz részt - írja a
2008. július 26. szombat 20:00 - Hírextra
Harmadfokú a készültség a Hernád 71 kilométeres, másodfokú a Felső-Tisza Vásárosnaményig tartó 89 kilométeres szakaszán.

A közlés szerint a Hernád Hidasnémetinél péntek éjszaka 415 centiméteren tetőzött, szombaton délelőtt tíz órára azonban már 27 centimétert apadt a folyó vize. A Hernád jobb partjánál és a Garadna bal partjánál a tetőzést követően már bontják a töltést.

A vízügyi igazgatóság 60 ezer homokzsákot, tízezer négyzetméter árvízvédelmi fóliát, ezer fáklyát szállított ki a védelmi szakaszokra, illetve az önkormányzatok részére. Magasították a töltést Méra település térségében, Ócsanálos település térségében a Vadász-patak jobb és bal partján, az Ócsanálos és Gesztely települések között a Hernád jobb parti töltésszakaszán, valamint a gesztelyi körtöltésen.

A Hernád az előrejelzések alapján Gesztelynél vasárnap délután, illetve este tetőzik 430 centiméter körül. A Hernád várható magas árhulláma a Sajó - a Hernád torkolat alatti - alsó szakaszán további körtöltéssel nem rendelkező települések - Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs, Nagycsécs, Muhi, Ónod, Sajólád - mélyebb fekvésű területeit elöntéssel veszélyeztetheti. Az ár már elöntötte az utat Novajidrány és Vizsoly, valamint Ináncs, Hernádszentandrás és Pere között.

A következő napokban a Bodrog magyarországi szakaszán is az eddigieknél intenzívebb áradásra lehet számítani. Felsőbereckinél vasárnap a vízszint eléri az I. fokú (550 centiméter) készültségi szintet.

A Felső Tisza kárpátaljai szakaszán apad, hazai területen azonban árad a folyó. Tiszabecsnél ma reggel hat órakor 412 centiméter volt a vízállás, a folyó várhatóan szombaton Tiszabecsnél 470 centiméter körül, vasárnap pedig Vásárosnaménynál 740 centiméter körül tetőzik.

A Szamoson lassú áradás várható, ám ez nem éri el az I. fokot.

A Kraszna külföldi szakaszán újabb árhullám indult el, itthon a tetőzés vasárnap várható I. fokú készültség mellett.

A Túron szombaton kora reggel Garbolcnál 202 centiméterrel tetőzött a folyó.

A Lajta felső vízgyűjtőjén igen lassan, de folytatódott az apadás Az éjszakai órákban a vízállás Móvárnál átlépte a készültségi szintet, s várható, hogy vasárnap a délelőtti órákban lesz a legmagasabb a vízállás, ami a várakozások szerint meghaladja a 220 centimétert.

A Répce Répcelaknál elérte a II. fokú készültség szintjét, s a reggeli órákban 341 centiméter volt a vízállás.

A Dunán Nagybajcs térségében tegnap délután intenzívvé vált, Győrben az esti órákban megindult az apadás.

A Zagyva jobb partjánál lévő Tápió lecsapolózsilip elzáró és felhúzó szerkezetét korábban ismeretlenek eltulajdonították, így a zsilip folyamatos megfigyelése és védelme vált szükségessé.

Mint a közleményben olvasható: vasárnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többnyire öt milliméter körül alakul, a Dunántúlon ennél kevesebb, a keleti területeken több valószínű. A Felső-Tiszán húsz, a Szamoson tíz milliméter körüli mennyiség is előfordulhat. A Bodrogon és a Hernádon öt, hat milliméter körüli csapadék lehet.

Vasárnaptól már száraz levegő alakítja a térség időjárását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását