2024. május 4. - Mónika, Flórián

Átcsoportosítás

Mintegy ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosítottak át a felsőfokú szakképzés 12.500-as keretszámából, így több hallgatót lehetett felvenni az agrár, a gazdaságtudományi, a természettudományi, műszaki képzésre és az egészségügyi szakterületr
2008. július 25. péntek 12:40 - Hírextra
A szakállamtitkár az MTI kérdésére elmondta: a kormány döntésének köszönhetően idén a vidéki főiskolák is viszonylag jól fel tudták tölteni kapacitásukat.

A tavalyi évben ugyanis több helyről jelezték, nagyon kevés hallgatót tudtak csak felvenni, s ez finanszírozási problémát okoz.

Manherz Károly elmondta azt is, hogy négy-öt olyan alapképzés van, amit bár korábban meghirdettek, nem tud majd elindulni. Példaként említette a szombathelyi főiskola francia-olasz szakát.

A felvételi ponthatárok meghúzása után, a mintegy 97 ezer jelentkező közül 80.924-en már biztosan felvételt nyertek - mondta el Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője.

Államilag támogatott képzésre összesen 52.618-an, nappali, alapképzésre 38.658-an kerültek be, ez utóbbi közel azonos a tavalyi adattal. Mesterképzésre 1.943 hallgatót vettek fel az első körben. Költségtérítéses képzésre 28.306 diákot vettek fel. Első helyre a diákok 53,32 százaléka jutott be, államilag támogatott, nappali alapképzésre 45,05 százalék.

A felvett diákok több mint 50 százaléka 350-400 pontot ért el az új 480 pontos rendszerben, mintegy felüknek legalább egy nyelvvizsgája, 36 százalékuknak pedig legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgája van.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: az elkövetkező napokban a diákok besorolási döntést kapnak a hivataltól, a levélben felsorolják valamennyi jelentkezési helyüket, s hogy felvételt nyertek-e vagy sem. Fellebbezni idén a hivatalhoz kell, pozitív elbírálásra azonban csak akkor számíthatnak a diákok, ha pontszámítási hiba történt.

Akinek most nem sikerült egyetlen felsőoktatási intézménybe sem bekerülni, az a pótfelvételin próbálkozhat: 2.200 képzést hirdettek meg a felsőoktatási intézmények, a jelentkezési határidő augusztus 13.

A pótfelvételire az is benyújthat kérelmet, aki a tavaszi eljárásban egyáltalán nem jelentkezett. Jelentkezni egy intézmény egy képzésére lehet, a jelentkezési lap a felsőoktatási intézményekben érhető el.

A pótfelvételire államilag finanszírozott formában 1.557 mesterképzési, és 3.978 felsőfokú szakképzési helyet hirdetnek meg. A többi lehetőség költségtérítéses képzés lesz. A pótfelvételi lehetőségeket a www.felvi.hu portálon teszik közzé.

Manherz Károly azt mondta, arra számít a tavalyi adatok alapján, hogy a pótfelvételik után még 8-10 ezerrel bővül a felvettek száma. Az összes jelentkezőből mintegy négyezren lesznek így azok, akik egyáltalán nem jutnak be.

A szakállamtitkár arra a kérdésre, hogy ha kevesebb jelentkezőből jóval több hallgatót vesznek fel, az nem eredményez-e minőségromlást, azt válaszolta, hogy a színvonalért elsősorban a felsőoktatási intézményeknek kell tenniük, s a kimeneti követelményeket kell erősíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását