2024. május 3. - Tímea, Irma

Áradások folyóinkon

A csapadékos időjárás miatt kisebb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon - mondta az MTI-nek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője szerdán.
2008. július 23. szerda 18:03 - Hírextra
Csont Csaba közölte: a július eleje óta tartó csapadékos időjárás miatt a vízgyűjtők legnagyobb részén 100 milliméternél több csapadék hullott. A legnagyobb értékeket - 150-200 millimétert - Kárpátalján, a Tisza és a Bodrog, illetve a Hernád - vízgyűjtőjén mérték.

A Hernádon 1-1,5 méteres vízszintemelkedést okozó árhullám alakult ki, amely kedd este Hidasnémetinél tetőzött. Szerda reggelre, az újabb csapadék hatására, a Hernád és mellékvizei szlovák területen ismét áradni kezdtek. Ha az előre jelzett, 50-60 milliméter körüli csapadékmennyiség a folyó vízgyűjtőjén lehullik, másodfokú esetleg még nagyobb készültségre is szükség lehet - ismertette a részleteket.

A Bodrog kárpátaljai forrásfolyóin a keddi csapadék nem okozott jelentősebb emelkedést, szlovák területen viszont, a Laborc, az Ondava és a Tapoly vízgyűjtőjén 20-30 milliméternyi eső esett. A szlovákiai tározók még egy nagyobb árhullám vízmennyiségét is képesek befogadni. A következő napokban a Bodrog vízgyűjtőjére 50 milliméternyi csapadékot prognosztizálnak, ezért a hét végén az első fokú készültségi szintet megközelítő vízállás valószínű.

A Tisza és a Szamos vízrendszerében várható a következő napokban a legtöbb csapadék. Erdélyben és Kárpátalján általában 40-70, a hegyvidéken 80-100 milliméternyi eső lehetséges, de egy-egy helyen ennél lényegesen több csapadék is hullhat. Emiatt nagy valószínűséggel védelmi készültséget kell majd elrendelni a Felső-Tiszán.

Az előrejelzések szerint a következő hat napban a Bükkben és környezetében akár 100 milliméternél is több csapadék várható. Mivel azon a területen júliusban már eddig 100-140 milliméternyi eső esett, nem zárható ki a 2006 júniusihoz hasonló "nagyvizes időszak" sem - jegyezte meg az Ékövizig szóvivője.

Két éve, júniusban több folyó kilépett a medréből, és sok helyen megdőlt az addigi vízállásrekord.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását