2024. március 29. - Auguszta

Őrizetbe vették

Őrizetbe vették Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett hágai vádlottat - jelentette be hétfő este a szerb elnöki hivatal.
2008. július 22. kedd 08:00 - Hírextra
Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja.

A volt boszniai szerb elnököt még a múlt héten pénteken, este 21:30-kor vették őrizetbe Belgrádnál egy buszon - közölte kedden a legkeresettebb hágai vádlott ügyvédje.

Svetozar Vujacic szerint Radovan Karadzicot a főváros és a Belgrád melletti Batajnica település között közlekedő buszon fogták el, "valamilyen sapkát húztak a fejére", ezért a vádlott nem is tudja, hogy kik fogták el.

A szarajevói és zágrábi politikai vezetők örömmel, a szerbiai kormányt és Boris Tadicot méltatva fogadták azt a hírt, hogy Belgrádnál letartóztatták Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt, a srebrenicai népirtás egyik állítólagos főbűnösét.

Haris Silajdzic, a boszniai államelnökség soros bosnyák elnöke szerint Karadzic elfogása után megkönnyebbülnek a boszniai népirtás áldozatainak hozzátartozói. Silajdzic méltatta a szerbiai kormányt és Tadicot, amiért volt bátorságuk letartóztatni Karadzicot, de emlékeztetett arra, hogy a vádlott "bűntársa", Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok még szökésben van. Zlatko Mehun horvát kormányszóvivő örömét fejezte ki Karadzic elfogása miatt.

Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök elfogását elkeserítőnek mondta Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt (SRS) főtitkára, hozzátéve, hogy az egykori politikus "egy lépéssel közelebb került a pusztuláshoz".

Az SRS vezetője "a szerb állami vezetést", s elsősorban Boris Tadic államfőt vádolta Karadzic őrizetbe vételéért, amit kapcsolatba hozott a szerb parlament ülésének hétfői gyors berekesztésével.

A kormányzó többség egész nap azt hajtogatta, hogy az ellenzék obstrukciója miatt került sor az ülés elnapolására, de kiderült, hogy ez azért történt, mert már tudtak Karadzic elfogásáról - mondta a kezdet után alig félórával berekesztett ülésről.

Radovan Karadzic felesége nem tudta, hogy férje hol bujkál, derült ki Ljiljana Karadzicnak a volt boszniai szerb vezető letartóztatása után tett kijelentéséből.
Az asszony azt mondta, hogy megdöbbentette ugyan a hír, de most már legalább tudja, hogy a férje életben van.

A Karadzic alapította boszniai Szerb Demokrata Párt (SDS) tagjait sokkolta, mélységesen megdöbbentette egykori vezetőjük őrizetbe vétele - nyilatkozta Mladen Bosic, az SDS elnöke.

Ezután még nagyobb nyomás fog nehezedni a boszniai Szerb Köztársaságra, amit a felszámolását óhajtók első nyilatkozatai is jeleznek - tette hozzá a politikus, nyilvánvalóan a boszniai kollektív államelnökségben jelenleg elnöklő muzulmán Haris Silajdzicra utalva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását