2024. április 25. - Márk

Gyerekeknek koleszterincsökkentőt ?

Az új gyerekgyógyászati irányelvek szerint akár már nyolcéves gyerekeknek felírhat orvosuk koleszterincsökkentőt. Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia nyilvánosságra hozott állásfoglalása viharos vitákat váltott ki mind a szakorvosok, mind a szülők körébe
2008. július 22. kedd 18:03 - Hírextra
Nagy vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a koszorúérszűkületben szenvedő betegek életét a sztatin kezelés meghosszabbítja, az infarktus ritkábban ismétlődik, szívelégtelenség sem alakul ki olyan gyakran, mint azoknál, akik ilyen tablettát nem szednek. Meggyőző statisztikák mutatták, hogy a koszorúér-elmeszesedés előrehaladását hatásosan fékezik, ugyanakkor a legbiztonságosabb gyógyszerek közé tartoznak.

Az Amerikai Szívgyógyász Akadémia szakbizottsága elkészítette az 1998 óta érvényes kezelési irányelvek frissített változatát, amely szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek a "rossz" - LDL - koleszterinszintje a normál értékeknél magasabb, nyolcéves kortól sztatinkészítményt javasolt adni. Ez az ajánlás alaposan megosztotta a gyermekgyógyászok véleményét.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek családjában előfordult a magas vérkoleszterinszint vagy a korai koszorúérbetegség, ajánlott laboratóriumi vizsgálatokon átasniük 2-10 éves koruk között, hogy ellenőrizzék a koleszterinszintjüket - olvasható az állásfoglalásban. A kövér, cukorbeteg vagy magas vérnyomású gyerekeket akkor is el kell küldeni vizsgálatra, ha családjukban az esetleges szívbetegség előfordulása nem tisztázott.

A bizottság azt reméli, hogy a gyermekkortól sztatinkezelésben részesülő iskolások elkerülhetik a felnőttkori érelmeszesedést, és ez alapvetően megváltoztathatja a jövőjüket, hiszen jelenleg az iparilag fejlett országokban minden második ember valamilyen szív- és érrendszeri betegség következtében fejezi be az életét.

Az ellentábor szerint senki sem tudja, hogy gyermekkorban ezeknek a készítményeknek nincs-e gyakrabban mellékhatása, mint a felnőttek körében. Az is kérdés, hogy ez a sokévtizedes gyógykezelés valóban javítja-e a szívhalál arányát. Ezt remélni ugyan lehet, de egyelőre nincs rá bizonyíték.

Fontosabb a gyerekeket egészséges étrendre és több mozgásra szoktatni. Nagy veszély lenne, ha a szülők azt hinnék: a tabletta a megfelelő nevelést helyettesítheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását