2024. április 26. - Ervin

Így tisztítsd a munkavédelmi cipőt!

Sok munkakörben speciális lábbelire, úgynevezett munkavédelmi cipőre van szükség. Ennek több fajtája is létezik, attól függően, milyen feladatkörben használják. Többségük bőr, s ennek tárolására, tisztítására különösen oda kell figyelni!
2022. március 16. szerda 12:21 - HírExtra

A munkavédelmi cipők fajtái

A munkavédelmi cipők viselését bizonyos munkakörökben kötelező jelleggel írják elő. Enélkül balesetveszélyes lehet a munkavégzés, így mindenképpen szigorúan be kell tartani e tekintetben az előírásokat.

A jelölések figyelembevételével kell kiválasztani a munkához való lábbelit. Például egy raktárosnak S1 jelölésű cipőt kell hordania, mely rendelkezik orrmerevítővel: ez védelmet biztosít a nagyobb súlyú tárgyak leesésekor. Ugyanakkor ez a típusú lábbeli olajálló talppal és energiaelnyelő sarokrésszel is rendelkezik, amely a csúszás ellen véd.

Egy villanyszerelő nem hordhat acélbetétes bakancsot. Számára az S3 jelölésű cipő lesz a jó, mely talpátszúrás elleni védelemmel is rendelkezik, orrmerevítője pedig kompozitos legyen!

Az SRC a csúszásgátlás jelölésére szolgál a leírásokban, a WRU a vízfelvétellel és a vízáteresztéssel szembeni ellenállást jelöli. Mielőtt munkavédelmi cipőt választasz, nézd meg, minden feltételnek megfelel-e az adott lábbeli!

A munkavédelmi cipők tisztítása

Aki napi 8-10 órát is munkavédelmi cipőben tölt, jól tudja, mennyire fontos, hogy a lábbeli kényelmes legyen. Sem a kisebb, sem a nagyobb méret nem jó, mert balesetet okozhat. 

Ugyanolyan fontos, hogy mindig ápolt legyen a cipő, melyben dolgozik az ember, hiszen egy berepedezett, szétszakadt cipő nagyon veszélyes lehet.

A cipők tisztításakor vegyük figyelembe, miből készültek! A bőrcipő a leggyakoribb, ha munkavédelmi bakancsról, csizmáról van szó. Ennek felületéről mindig távolítsuk el a szennyeződéseket, majd langyos vízzel töröljük át a felületét!

Cipőtisztító szereket könnyen beszerezhetünk bárhonnan: az Ajándéktárgyközpontnál cipőpucoló szettek is kaphatók, melyek tartalmaznak egy kefét, egy cipőfényesítő kendőt és egy cipőfényező pasztát. A komolyabb csomagokban cipőkanál és cipőfűző is van. Ráadásul ez hasznos ajándéktárgy is lehet, gravírozással, feliratozással pedig akár egyedivé tehető.

A cipőtisztítást minden munkavégzés után végezzük el, nem szabad hagyni, hogy a szennyeződés rászáradjon a cipő felületére!

További tudnivalók a munkavédelmi cipők tisztításához

Minden használat után levegőztessük át a cipőt! A cipőfűzőt jól húzzuk szét, hagyjuk lélegezni a lábbelit egy kis időre! Érdemes befújni a belsejét valamilyen antimikrobiális fertőtlenítőszerrel, mely gombaölő hatással is rendelkezik.

Ha vizes lett a cipő, tömjük ki belsejét papírral, 1-2 napig hagyjuk száradni. Ilyen esetekben is jó, ha van cserecipő! Fontos, hogy hol és hogyan szárítjuk a lábbelit! Radiátorra semmiképpen ne tegyük, és hajszárítóval se fújjuk! Jól szellőző, körülbelül 25 fokos helyiségben kell száradni hagyni a munkavédelmi cipőt, hogy hosszú távon szolgálja védelmünket.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását