2024. május 5. - Györgyi

Zalaegerszeg a tudás központja lesz

Döntést hozott az első regionális tudásközpont magalapításáról a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) kezdeményezésére a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
2008. július 19. szombat 12:32 - Hírextra

A közös üzemeltetéssel működő tudásközpont koordináló, választékbővítő és tudáskoncentráló szerepet tölt majd be a három felsőoktatási intézmény között. A gazdasági főiskolai kar egy nagyszabású infrastrukturális fejlesztéssel létrejött, modern épületben működik. Az intézményt a felsőoktatást érintő intézkedések esetleges kedvezőtlen hatásai, az átalakult munka-erőpiaci kereslet és a csökkenő demográfiai trend miatt már nem tudják teljes kapacitással működtetni. A centrum létrehozásával koncentrálódik a tudás, és hasznosítani lehet az infrastruktúrát, amit a másik két egyetem is jó és hatékonyon együttműködésnek tart. Mindez azonban nem jelenti az intézmények szervezeti átalakulását, vagy új főiskolai kar létrehozását, mert ezt nem indokolja semmi.


A három intézmény együttműködését a zalaegerszegi városvezetés is támogatja. A felsőoktatási intézmény működését a munkaerő-piac is igényli, ugyanakkor ez a kereslet differenciált, mert nemcsak gazdasági szakemberekre van szükség.


Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója az előzményekről elmondta: január elsején a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola csatlakozott a Nyugat-Magyarországi Egyetemhez, így a régióban létrejött egy 22 ezres hallgatói létszámú egyetem, ami hatással van a régió szinte valamennyi városának - Győr, Nagykanizsa, Keszthely, Zalaegerszeg - felsőoktatására.


Zalaegerszeg arra keresett lehetőséget, hogy fenntartani és egyben fejleszteni is tudja a felsőoktatást, s az elképzelések között felmerült az is, hogy Zalaegerszeg csatlakozik a Nyugat-magyarországi egyetemi hálózathoz. A egyetemek rektoraival, valamint Manherz Károllyal, az oktatási minisztérium szakállamtitkárával folytatott egyeztetések után a tudásközpont létrehozása mellett döntöttek.


Mint megjegyezte: néhány egyetemen már működnek ugyan tudásközpontok, de a zalaegerszegi az első, amikor három nagy egyetem alakítja meg közösen, a képzési helyen a centrumot.
A regionális tudásközpont létrehozásáról szóló megállapodást a BGF számviteli főiskola tanévnyitóján, szeptember 9-én írják alá Zalaegerszegen az egyetemek rektorai. Egy év áll majd rendelkezésre, hogy körvonalazzák az együttműködés részleteit, ugyanis a tervek szerint a tudáscentrum 2009 szeptemberében kezdi el működését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását