2024. május 4. - Mónika, Flórián

Katasztrofális magyar zajhelyzet

Egyre nagyobb a zaj egész Budapesten és az ország más részein is: lassan, de biztosan megsüketül az egész ország. Mit tehetünk például, ha az otthonunk mellett folyik épp egy építkezés és emiatt nem tud pihenni, sőt egyáltalán élni? Az anyázáson kívül ne
2008. július 19. szombat 10:59 - Gedei Szilárd
Zajszennyezés. A megrögzött zöldek mellett ma már az átlagember is egyre gyakrabban hallja manapság ezt a kifejezést. A legtöbben azonban legyintenek, ugyan már, a hangokkal nem lehet szennyezni a környezetet! Ez viszont óriási hiba, hiszen a nemrégiben elkészült Budapesti zajtérkép is alátámasztja a szakemberek véleményét: a főváros és a vidéki nagyvárosok többsége ugyanis lehangolóan rossz állapotban van zajügyileg. Ráadásul egészségügyi szempontból is lehangoló a statisztika: a magyar lakosság egytizedének van problémája a hallásával az egyre durvuló zajhatásoktól. A fővárosiak egynegyede egész nap 70 decibeles zajhatások között él, ami már közelít az egészségtelenhez, pihenésre pedig alkalmatlan – arra maximum 20 decibeles zajszint mellett van csak esélyünk.

Zaj, szenny és a kecskebőgés

Zajszennyezés. Általában a zajterhelési határérték feletti zajterhelést jelenti – legalábbis a szakik szerint, magyarul: minden, ami rohadt hangos. A legveszélyesebb természetesen a munkahelyi zajártalom (ez ellen lehet a legjobban védekezni különböző eszközökkel), de a szennyezés forrása lehet a közlekedés is. Budapesten pedig mindkettőből sok van, úgyhogy nem csoda, hogy egy európai felmérésben csak Szófia és Barcelona előzi meg a legzajosabb városok összevetésében.

Budapest tehát az egyik leghangosabb város, s a tévhitekkel ellentétben nem csak a közlekedés tekintetében. Minden beleszámít a zajba, ami lehetne kicsit halkabb – még a kecskebőgés is. A csendháborítástól azonban különbözik, alapvetően abban, hogy csendet háborítani csak addig lehet, amíg kijönnek a rendőrök, zajszennyezni meg azután is. Legalábbis a rossz nyelvek szerint.

A legelszomorítóbb adat viszont az, hogy az embert a saját otthonában is egyre több káros zaj éri. Gondoljunk csak bele: nem kellemes arra ébredni, hogy a szomszéd rali pályának használja az ablakunk előtti placcot, vagy a hiperaktív kutyája egész éjszaka a holdat ugatja. Nem beszélve arról, ha a kedves szomszéd építkezésbe kezd: ilyenkor aztán reggeltől estig szól a sarokcsiszoló, brummog a betonkeverő, embertelen kopácsolás hallatszik és ez persze egész nap, sőt hétvégén is, ha éppen a vállalkozó el van csúszva kissé az ütemtervtől. Ilyenkor aztán hogy dolgozzon, s ami fontosabb: pihenjen az ember?

A zaj megerőszakolja a lelkünket

Mi bántja a fülünket?
Levélsusogás 10 dB
Óraketyegés 20 dB
Halk rádiózás 50 dB
Társalgási beszéd 60 - 70 dB
Hangos beszéd 70 - 85 dB
Kiabálás 80 - 100 dB
Zongora 60 - 95 dB
Nyomdai szedőgép 95 dB
Faipari marógép 95 -103 dB
Légkalapács 105 dB
Légköszörű 115 - 116 dB
Négymotoros repülő 3 m távolságból 120 dB
Léglökéses repülő 3 m távolságból 135 - 140 dB
Fájdalomküszöb 130 dB
(MTI)
Szabó Erik, a Zaj Munkacsoport vezetője szerint aki a környezetét szennyezi a zajjal, az felfogható úgy, mint aki erőszakos cselekményt követ el. Ugyan a zajkeltés nem büntetendő, de aki mások egészségét rombolja a zajszennyezésével, azaz mások testi épségét veszélyezteti, az ugyanolyan elítélendő dolgot tesz, mint aki bűntettet hajt végre. Tehát az utca túloldalán építkező jóember annak ellenére taszigat minket előre a süketség utolsó stációja felé vezető úton, hogy nem tudja: veszélyezteti az egészségünket.

A külföldön is élő Szabó Erik szerint nagyon rossz a magyar zajhelyzet. Az építkező szomszéd esetében azonban ő is csak azt tudja javasolni, hogy tegyünk panaszt az illetékes jegyzőnél. Azt azonban, hogy mi fog azután történni, még ő is kétségesnek látja. "Találkoztam már olyan esettel is, amikor mindössze 10 ezer forintos összeggel úszta meg nagyobb építőipari cég az elég nagymértékű zajszennyezést" – mesélte a szakember.

Csendes ellenőrzések

Az Európai Unió egyes országaiban pedig nagy a különbség, nincs egységes jogharmonizáció. Ami nyugaton ugyanúgy az egészségre káros zajszennyezés, az nálunk is az, de ott komoly szankciókra számíthat az okozója, nálunk viszont azt sem tudják a legtöbben, hogy egyáltalán joguk lenne panaszt tenni a túlzott hangok ellen. Ráadásul a Környezetvédelmi Minisztérium (vagy éppen amelyik tárcába be van olvasztva-tuszkolva) illetékesei általában szeretik elbagatellizálni a problémákat. Ahogy Szabó fogalmaz: azt mondják, hogy nem is olyan rossz a helyzet és hogy a budapesti viszonyok nem rosszabbak az európai átlagnál. Azonban az adatok szerint ez pont fordítva van!

Visszatérve a "szomszéd zörög" problémájára, az ügyvédek szerint a legjobb megoldás a panasz, keressük csak bátran az illetékeseket. Arra azonban, hogy nekünk bármi hasznunk származzon ebből, na, arra ne várjunk. Kártérítésről ugyanis szó sem lehet, sok esetben még a büntetés is elmarad. Ha megtettük a „feljelentésünket”, a jegyző vizsgálatot rendelhet el, ami pedig megállapít valamilyen eredményt, és annak függvényében dönt a dorgálás mértékéről. Általában nem szokták túlzásba vinni…

Azt, hogy miért ilyen kusza és semmilyen a szabályozás, senki sem tudja. „Nagyon összetett ez a téma és megfoghatatlan is. A zaj szennyezettségi szintjének megállapítása is elég nehéz feladat és már a forrás megtalálása is gondot okozhat – tette még hozzá Szabó Erik.

Azaz a zaj elszáll, a fülünk megmarad. Jó esetben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását