2024. március 29. - Auguszta

Nincs elég hely a gyerekeknek

Nincs elegendő bölcsődei férőhely a fővárosban és a megyeszékhelyeken, az óvodák pedig sok helyen az engedélyezett maximális csoportlétszámot túllépve túlterhelten működnek - jelentette ki Almássy Kornél, az MDF alelnöke pénteken Budapesten sajtótájékozta
2008. július 18. péntek 12:49 - Hírextra
A Magyar Demokrata Fórum állami források bevonását kéri a kormányzattól a tarthatatlan bölcsődei férőhelyhiány és óvodai túlzsúfoltság orvoslására - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mint kiemelte, pártja szerint megoldás lenne a helyzetre a családi napközi rendszer magasabb támogatással ösztönzése, a PPP-konstrukció, a köz- és magánszféra bevonása, valamint a pedagógus asszisztens rendszer alkalmazása az óvodákban.

Almássy Kornél elmondta, hogy Budapest XI. kerületében 110 százalékos telítettség mellett 222-en várakoznak bölcsődei férőhelyre, a II. kerületben 150 százalékos telítettség mellett 120 gyermeket nem tudtak elhelyezni, a XIX. kerületben szintén minden bölcsőde 110 százalékos kihasználtsággal működik. A pécsi bölcsődékbe legalább 9-10 hónapos várakozás után lehet bejutni - tette hozzá.

Internetes adatokra hivatkozva arra is kitért, hogy jelenleg országos szinten a 20 hetes és 3 éves kor közötti gyerekek mindössze 8,5 százalékának jut bölcsődei hely.

Almássy Kornél szerint az óvodai férőhelyek tekintetében némileg kedvezőbb a helyzet, ugyanis általában megoldható a gyermekek elhelyezése, de sok esetben az engedélyezett maximális csoportlétszám felett működnek az óvodák. Az MDF szerint nem lehet hatékony korai fejlesztést végezni az óvodákban és a bölcsődékben 25 fős csoportlétszámokkal.

A képviselő feltette a kérdést: hogyan tud visszamenni dolgozni a munkahelyére egy olyan anya, aki a két éves gyermekét nem tudja elhelyezni az önkormányzati fenntartású bölcsődében.
Az MDF úgy látja, az uniós források mellett a kormányzatnak meg kell találnia az állami forrásbevonás lehetőségét a bölcsődei és óvodai férőhelybővítésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását