2024. április 28. - Valéria

Az erős forint csökkenti az adósságot

Átmenetinek tekinti a forint jelenlegi erős szintjét a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy ha mégis tartós marad ez a tendencia, akkor az 2 százalékponttal csökkentheti az államadósság szintjét. Veres János hangsúlyozta: a kamatkiadások ugyan kisebbek, ez a
2008. július 18. péntek 23:46 - Hírextra
Mostani számításaink alapján az államadósság értékelésénél a forint erősödése két százalékospontos változást eredményezhet - nyilatkozta az InfoRádiónak Veress János pénzügyminiszter.

A kamatszint ugyan magasan marad, de amikor mi kamatot fizetünk, akkor erősebb forinttal kevesebb forintból kifizetjük ugyanazt a mennyiségű euró-, jen- vagy dollárkamatot. Ennyit nyerhet a költségvetés. Ennek mértékbe azonban jelenleg még nehezen becsülhető meg - fejtette ki a politikus.

Ez csak akkor lesz jelentősebb összeg, ha a forint hosszútávon is erős marad, és így a mindenkori kamatfizetésnél is magas lesz az árfolyam - magyarázta Veress János.

Hozzátette: az elmúlt öt hétben bekövetkezet árfolyam-erősödés picit korrigálja a márciusi hozamszint-növekedést. Az állampapírpiacon ugyanis még márciusban 6,5 százalékról 8 százalék fölöttire emelkedett az állampapír hozamszintje, az emiatt fizetett magasabb kamat következtében 60 milliárd forinttal növekszik az államadósság költségvetési terhe - mutatott rá a pénzügyminiszter.

Az árfolyam-erősödés tompíthat ezen egy keveset - mondta -, de a 230 forint eurónkénti árfolyam a korábbihoz képest csupán 5-6 százalékos erősödést jelent, ami nem ad lehetőséget túl nagy korrekcióra.

A konvergenciaprogram az év végére 66,6 százalékos adósságmértéket irányoz elő a jelenlegi változások mellett. A fő kérdés persze az, hogy december 31-én milyen lesz az árfolyam, hisz azt kell figyelembe venni az év végi adósságértékelésnél - fejtette ki Veress János.

Nem adnék ezért számszerű prognózist, sok a vita arról, hogyan alakulnak a folyamatok a következő időszakban. Én mindenesetre a jelenlegi helyzetet átmenetinek tekintem - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: a második negyedévi előrejelzés szerint bár az infláció éves átlaga magasabb lesz a tervezettnél - a korábbi prognózis 5,9 százalék volt -, de folytatódik a lassulása.

Veres János hozzátette: a gazdasági növekedés gyorsul, a reálbérek kismértékben (0,7 százalékkal) emelkednek, és tovább javul az egyensúlyi helyzet. Az átlagkeresetek bruttó értéke 8,1 százalékkal, nettó értéke 7,2 százalékkal nő a várakozás szerint.

A pénzügyi tárca 0,2 százalékponttal csökkentette GDP arányosan az államháztartás idei hiányának prognózisát, amely jelenleg 3,8 százalék. Veres János szólt arról is, hogy júliusra 150 milliárd forintos többletet várnak, és azzal számolnak, hogy a hiány szeptemberre eléri a GDP 2,8 százalékát.

Az export 11,5, az import 10 százalékkal gyarapodhat idén a PM várakozása szerint.
Forrás: Infó Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását