2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem emelkedik az alapítványoknak nyújtható összeg

Nincs szó arról, hogy emelkedne a minisztériumok alapítványoknak nyújtható pénzkerete - reagált Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján egy napilapban megjelent információra.
2008. július 17. csütörtök 13:22 - Hírextra

Ilyen döntés nem született, hiszen nem módosult a költségvetési törvény sem, ebből következően nem lenne megvalósítható, hogy emelkedjen a minisztériumok alapítványoknak nyújtható pénzkerete" - fogalmazott a szóvivő a Magyar Nemzet cikke kapcsán.

A lap csütörtöki számában arról írt, hogy több mint tizennégyszeresére emelték egy kormányrendelettel az alapítványoknak juttatható, miniszteri hatáskörben odaítélhető támogatások összegét.

A szerdai Magyar Közlönyben az jelent meg, hogy az alapítványoknak az eddigi 7 millió forint helyett 100 millió forint támogatást adhatnak a miniszterek a saját fejezetük költségvetéséből szombattól.
Budai Bernadett hangsúlyozta: nem az alapítványi támogatások összege változott, hanem az azokról való döntés egyszerűsödött, ami azt jelenti, hogy az adott szervezetek gyorsabban kaphatják meg a támogatást.

Az alapítványi támogatásokra továbbra is az eddigi szigorú szabályok vonatkoznak, a változás annyi, hogy 100 milliós forintösszegig nem kell kormánydöntés, arról az adott tárca vezetője saját hatáskörben dönt - magyarázta a kormányszóvivő. Az odaítélt támogatási pénzekről azonban negyedévente kell beszámolni a kormánynak.

Az támogatások átláthatóságát és ellenőrizhetőségét továbbra is nyilvánosságra hozzák, ezekről a minisztériumok honlapján lehet olvasni.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendeletben az szerepel, hogy az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendelet mostani módosítása kiegészíti az alaprendeletet azzal, hogy a társadalmi szervezetek, alapítványok - saját költségvetéséből történő támogatása - a miniszter saját hatáskörébe tartozik.

Ezt azonban az államtitkárára ruházhatja át, illetve e jogkörében csak az államtitkár helyettesítheti a minisztert.

A döntésről haladéktalanul tájékoztatni kell a társadalmi és civil kapcsolatokért felelős minisztert (a szociális és munkaügyi minisztert), aki e támogatásokról negyedévente összefoglaló jelentést készít a kormánynak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását