2024. április 26. - Ervin

EU-s támogatással fejlesztik az állatkertet

Európai uniós támogatással megkezdődhetnek a nyíregyházi Óceanárium, Esőerdőház és Tarzan ösvénye építési munkálatai: a 2010 tavaszára mintegy 1,6 milliárd forintból megvalósuló beruházás eredményeként Magyarországon egyedülálló látványossággal büszkélked
2008. július 17. csütörtök 17:02 - Hírextra
A fejlesztésről szóló támogatási szerződést szerdán írták alá a Nyíregyházi Állatpark és az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség illetékesei Nyíregyházán - tudatta Budapesten kiadott közleményében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A fejlesztés keretében mintegy 3800 négyzetméteres óceanáriumot és esőerdőházat építenek 2010 tavaszára az állatparkban. A Zöld Piramis nevet viselő épület föld alatti szintjén, egy félmillió literes akváriumban az Indiai-óceán élővilágát - cápákat, rájákat, korallokat - csodálhatják meg a látogatók. A medence fölötti szinten pedig igazi őserdő várja majd az érdeklődőket, ahol trópusi környezetben figyelhetők meg az orángutánok, a krokodilok és az óriáskígyók.

Az ugyancsak 2010-re megépülő Tarzan ösvénye egy 200 méter hosszú híddal kapcsolódik majd az Afrika-házhoz, így a hídról tekinthetők meg a fekete kontinens állatai.

A fejlesztések eredményeként 12 új munkahelyet teremtenek a szabolcsi megyeszékhelyen, és a jelenlegi 3500-ról 4500-ra nő a Nyíregyházi Állatparkban bemutatott egzotikus egyedek száma. A szakemberek várakozásai szerint 2011-re éves szinten 426 ezer állatkerti látogató keresi fel az állatparkot.

A mintegy 24 hektáros Nyíregyházi Állatpark már ma is különlegesnek számít a vidéki állatkertek sorában: afrikai elefántot, fehértigrist és páncélos rinocéroszt például csak itt láthat a közönség. Nem véletlen, hogy a vidéki állatkertek közül a legnagyobb látogatottsággal - évente 300 ezer vendéggel - a nyíregyházi büszkélkedhet.

Az európai uniós fejlesztési források felhasználásában kiemelt helyen szerepel a turizmus. A 2004-2006-os Nemzeti Fejlesztési Terv keretében három év alatt összesen 142, kimondottan turisztikai pályázat kapott összesen 31 milliárd forintos EU-támogatást. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként ennél majdnem tízszer több pénz, összesen csaknem 300 milliárd forint jut a turisztikai ágazat fejlesztésére, többek között olyan példaértékű látványosságok megvalósítására, mint amilyen a nyíregyházi beruházás, amelynek csaknem 800 millió forintos uniós támogatásáról - egyedi eljárásrend alapján - 2007 novemberében döntött a kormány - áll a közleményben.

Fotó: szon.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását