2021. augusztus 5. - Krisztina

Orvosi kiállítás nyílt

Megnyílt Szeged első olyan tárlata, mely a Pécs2010 Európa Kultúrális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódik. A Somogyi-könyvtár muzeális anyagából szerkesztett, Az orvoslás története Galenustól Herczel Fülöpig - a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveine
2008. július 15. kedd 21:47 - Hírextra

A kiállításon a látogató nem tételesen összefoglalt orvoslástörténetet talál a tárolókban, hanem a gyógyítással, orvoslással, szülészettel, ápolással egészséges életmóddal, táplálkozással, gyógytornával, gyógynövényekkel, közegészségüggyel, járványokkal, fürdőkkel, gyógyvizekkel, homeopátiás gyógymódokkal, gyógyszerészettel és kórházépítészettel kapcsolatos muzeális könyveket, tematikus csoportosításban - mondta el az MTI-nek a program szegedi koordinátora Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.


A válogatás íve az ókor legismertebb és egyik legjelesebb orvosa, Galenus műveinek 1550-ben Velencében megjelent 8 kötetes kiadásától az egyetemes orvostudomány munkáin át, a XX. század elejéig egy szegedi orvosig, Herczel Fülöpig vezet.


Ugyan a sok évszázad gyógyító gyakorlatát és tapasztalatát feltáró válogatás olykor riasztó képeket is mutat az eszközök kezdetlegessége vagy a ma már kuruzslásnak számító gyógyfőzetek illetve eljárások miatt, de leginkább arra mutat rá, hogy "nincs új a Nap alatt". Azaz, hogy ugyanazokkal a problémákkal foglalkoznak a könyvek és az orvosi tanácsok, amelyekkel a XXI. század embere és egészségügye küzd.


A kiállítás az orvostudomány és a gyógyítás Galenus műveinek látványos kiadásával kezdődik, majd a későbbi korok szakkönyvei után eljutunk a XX. századi szakfolyóiratokig.
A tárlat nemzetközi közönség érdeklődésére is számot tart, szinte minden nemzet találhat a saját kultúráját képviselő kötetet, ritkaságot - tette hozzá a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását