2024. április 25. - Márk

Tarolt a Pokolfajzat

Guillermo del Toro Pokolfajzata csaknem 36 millió dolláros (5,2 milliárd forint) jegybevételével a hét végén két vállra fektette Hancockot, a múlt heti amerikai toplistát uraló szuperhőst.
2008. július 14. hétfő 17:13 - Hírextra
A mexikói filmrendező a hét végén másodszor küldte harcba az észak-amerikai piacon a Mike Mignola képregényéből megelevenedett, rendkívüli képességekkel megáldott, megcsonkított szarvú vörös fickót (Ron Perlman alakításában), akinek a Hellboy II - Az Aranyhadsereg című epizódban ismét a pokol gonosz erőivel és szörnyűséges teremtményeivel kell leszámolnia

A jó humorú és öniróniára is hajlamos Pokolfajzat mottója sokat elárul: a világ megmentése pokoli munka.

Gyermekkora óta vonzódik a szörnyek világához - vallotta be de Toro: "Tagadhatatlanul szerelmes vagyok a szörnyekbe, éppen úgy, ahogy Fellini szerette a különleges arcokat" - hivatkozott a filmes az olasz mesterre, aki Róma utcáit járva kutatta fel filmjeinek jellegzetes figuráit.

Cronos című (1993) debütáló munkájában különleges vámpírfajt teremtett, első hollywooodi produkciója, a Mimic - A júdás faj (1997) alkalmazkodásra képes óriásrovarokkal ijesztgetett, az Ördöggerinccel a szellemvilágba vezette a nézőket, a komoly szakmai elismerést hozó A Faun labirintusa (2006) pedig új szintre emelte szörnyvilág iránti olthatatlan szenvedélyét.

 A három Oscar-díjat is elnyert film Franco Spanyolországában játszódik és a középpontban egy kislány áll, aki a fantáziavilágba menekül a mindennapok durvasága elől.

Közben megszületett Pokolfajzat (2004) is, akinek immár második kalandját izgulhatjuk végig a moziban (Magyarországon augusztus 21-től), és a sor folytatódik, hiszen del Toróra bízták Új-Zélandon a J. R. Tolkien regénye nyomán születő kétrészes A hobbit megrendezését, amit nyilván óriási figyelem és várakozás kísér majd A Gyűrűk Ura előzményfilmjeként.

"A szörnyeimből megpróbálok szuperhős típusokat csinálni a filmjeimben. Ők képviselik lelkünk talán sötétebb, talán kevésbé kellemes részét, de tízszeresen felnagyítva.

 Létfontosságú életben tartani a szörnyeket, mert olyan modern jelenségekt képviselnek, mint a bevásárlóközpontok, a közlekedési dugók vagy a havi jelzálogok" - érvelt a szörnyfüggő filmes, és kijelentette, hogy egész életét a szörnyek univerzumának szentelte.

"Abban a pillanatban, amint megszűnünk álmodni az angyalokról, démonokról és szörnyekről, azon a napon nem álmodunk többé nálunk hatalmasabb dolgokról és kevesebbek leszünk" - fogalmazta meg hitvallását del Toro.

A Hellboy II - Az Aranyhadsereg mintegy 70 millió dollárból (10,4 milliárd forint) készült, s a magyar nézők némiképp hazai termékként is kezelhetik, hiszen ez volt az első olyan szuperprodukció, amelyet az etyeki Korda Sándor Filmstúdióban forgattak. A mintegy 350 fős nemzetközi stábban számos magyar szakember is dolgozott a közel fél évig tartó munka során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását