2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tanács a romakérdésről

Európai szintű nemzetpolitikai és stratégiai kérdés a romák társadalmi integrációja, ezért a nemzeti összefogás jegyében konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a kormány részére azon a pénteki budapesti kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Járóka Lívia és Tők
2008. július 11. péntek 15:43 - Hírextra
A jobboldali politikusok, civil szervezeti vezetők és szakértők részvételével zajlott tanácskozáson a résztvevők dokumentumba foglalva leszögezték: a magyarországi cigányság társadalmi integrációja nemzetpolitikai kérdés, nem szabad "pártpolitikai manipulációk" szintjére lealacsonyítani, mesterséges társadalmi feszültségkeltés eszközeivé tenni.

E mellett nemzetstratégiai kérdésnek is tartják a romaügyet, mivel a határok feletti nemzetegyesítés politikájának szerves része. Mivel Európában mintegy 11 millió cigány él, európai roma stratégiai tervet kell kialakítani - fogalmazták meg.

Járóka Lívia, néppárti képviselő szerint új alapokról kell kezdeni a roma stratégia kidolgozását. Magyarországon - az ÁSZ-jelentés is rámutatott -, a romaprogramokra szánt 120 milliárd forintos keretösszegnek nem volt hatása, láthatatlan dolgokra, programokra ment el a pénz.

Meg kell találni a módot arra, hogy a munkaerőpiacra visszatérjenek az emberek, a következő generáció ne legyen munkanélküli - mondta a Fidesz színeiben mandátumot nyert képviselő.

A kerekasztal a kormánynak azt javasolja, nevesített roma célú támogatásokra, civil szervezetek bevonásával hatékony monitoring-rendszerre, a cigányság 95 százalékos munkanélküliségének kezelésére van szükség, e mellett a falvakban "a fokozódó feszültségek enyhítésére" körzeti megbízottak kinevezése szükséges.

Széles Gábor, a Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke azt mondta: Orbán Viktor Fidesz-elnök felkérésre egy olyan "pragmatikus programtervet" készített, amelyben konkrét megoldások vannak a cigányság foglalkoztatásának azonnali megoldására.

Hozzátette: az általa készített és az ellenzéki pártvezetőnek egy hónapja átadott program lehetővé tenné, hogy 100 ezer munkahelyet teremtsenek azonnal.

A konkrét részleteket nem ismertetve, szavaiból kiderült, a megoldást a mezőgazdasági, termelői foglakoztatásban látja. Széles Gábor megjegyezte: a problémát nem lehet a szőnyeg alá söpörni, a megoldás nemcsak a mostani, hanem a következő kormány felelőssége is.

 Hozzáfűzte, az egyházak és a civil szervezetek "missziós segítségét" is igénybe veszik, mert véleménye szerint a két szervezetet már eddig is hidat képzett a társadalom tagjai, így a romák és nem romák között.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke a tanácskozáson arról beszélt: a cigányság ügyét nem szabad a homoszexuálisok, más kisebbségek, vagy a fogyatékkal élők ügyével közösen kezelni.

A roma származású politikus véleménye szerint a kormánynak nem a magyar gárdával és magyar chartával kellene foglalkoznia, hanem valós, és látható programot végrehajtania.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását