2022. szeptember 30. - Jeromos

Barnamedve cseppkőnézőben

Barnamedvét észlelt az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata a park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében.
2008. július 11. péntek 17:00 - Hírextra
A nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs járt a területen - olvasható az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) honlapján.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben is.

A barnamedve magyarországi előfordulása ugyan érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban - közli a park.

A barnamedve szinte mindent megeszik, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti.

Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresi fel.

A május-júniusi párzást követően a barnamedvebocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra.

 Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a most észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy az ANP területén született - olvasható a weboldalon.

A kölykeit védő anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben, ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is, ezért a nemzeti park igazgatósága arra kéri a látogatókat, hogy kirándulás, túrázás során a kijelölt turistautakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat.

Az ANP területén tilos a táborozás, sátorozás, illetve a fokozottan védett területek csak engedéllyel látogathatók. A szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való - egyébként is csekély valószínűségű - találkozás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását