2024. április 25. - Márk

M43 régészeti feltárás

Magyar Anna Csongrád megyei közgyűlési elnök és Zombori István megyei múzeumigazgató szimbolikus kapavágásával pénteken elkezdődött a régészeti feltárás az M43-as autópálya nyomvonalán, a terepmunkák előreláthatólag 2009. április 30-ig tartanak.
2008. július 11. péntek 16:56 - Hírextra
A 275 ezer négyzetméteres terület régészeti feltárásának összköltsége 822 millió forint - mondta Zombori István az ásatás ünnepélyes elindításakor.

A mintegy 43 kilométer hosszú és 60 méter széles nyomvonal feltárása mind fizikailag, mind tudományos szempontból rendkívül komoly feladat - fogalmazott a szakember.

Ígérete szerint a Móra Ferenc Múzeum honlapján napi frissítéssel nyomon követhető lesz, mely területeken dolgoznak a régészek, az ásatás során előkerülő és elsődlegesen megtisztított leletekből pedig rendszeresen kamaratárlatokat rendez majd a közgyűjtemény.

Balogh Csilla, a Móra-múzeum régésze elmondta, a nyomvonalon az előzetes bejárások és az irodalmi adatok alapján összesen 31 lelőhelyet azonosítottak az őskortól egészen a késő középkorig. Ezek közül huszonhatot a Móra-múzeum, ötöt pedig az ELTE régészei tárnak fel.

A munkákat kilenc - húsz-negyven fős - csapat fogja végezni párhuzamosan, mindegyik egy-egy régész irányításával. A leletanyag feldolgozása szinte a terepmunkával egyszerre elkezdődik, s a korábbi tapasztalatok alapján a feltárást követően még két, két és fél évig tart majd - tette hozzá a régész.

Az M43-as autópálya az 5-ös út és Makó közötti 31,6 kilométeres szakasza, illetve a Maros-parti várost elkerülő 7 kilométeres főút, - amely a 43-as útra vezeti vissza a forgalmat - két ütemben, összesen 61,1 milliárd forintból épül meg.

A június elején aláírt kivitelezési szerződések szerint az 5-ös és a 47-es út közötti 6,7 kilométeres szakasza 2009 novemberére, a 47-es út és a Makó közötti autópálya és az elkerülő út pedig 2010 augusztusára készül el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását