2024. május 2. - Zsigmond

Szolidaritás

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a horvát kormánynak a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozására irányuló törvénymódosítási kezdeményezését. Követendő példának tartjuk azt, hogy a multinacionális cégek nyomása ellenére Horvátországban határozo
2008. július 10. csütörtök 14:17 - Hírextra
A horvát kormány kezdeményezése jól mutatja, hogy a KDNP közelmúltban a Kereskedelmi törvény módosítására benyújtott törvényjavaslata illeszkedik azokba az európai törekvésekbe, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékűre szorítsuk vissza.

Álláspontunk szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, avagy az, hogy minden szolgáltatás a hét 7 napján, a nap 24 órájában elérhető, társadalmilag nem fenntartható.

Az éjjel-nappali társadalom szükségszerűen vonja magával a munkavállalók egyre hosszabb heti munkaidejét, és a hagyományostól eltérő munkaidő beosztását.

Meggyőződésünk, hogy ha a nagy áruházláncok haszonmaximalizálási szándéka az európai társadalmak olyan szociális vívmányával ütközik, mint a szabad vasárnap, akkor a modern államnak kötelessége felvállalni a munkavállalók multinacionális cégekkel szembeni védelmét.

A magyar munkavállalók az európai átlaghoz képest is nagyon leterheltek. A 27 tagú Európai Unióban az évi munkaórák számában csak az észtek és a lettek előznek meg minket. Amikor a boltok vasárnapi nyitva tartásáról vitázunk nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy Magyarországon a kereskedelemben közel százezer édesanya dolgozik rendszeresen vasárnaponként.

A vasárnap hagyományosan a családoké, a barátoké, a pihenésé és a kikapcsolódásé. A gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéséhez nélkülözhetetlen a családi közösség, a család együttléte.

Mivel a vasárnap egyúttal az iskolákban is tanítási szünnap, a gyermekekkel való hosszabb és tartalmasabb együttlétre Európában vasárnap van lehetőség.

Mindezek fényében bízunk abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt által a fenti célok elérése érdekében elkészített törvényjavaslatok ősszel megszerezik majd a parlamentben az országgyűlési képviselők többségének támogatását.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását