2024. április 24. - György

Élet a TV-n kívül

A televíziózás történelmében vegyes jubileum a mai nap: valahol ezen a napon tiltották be, máshol pedig új dimenziókat nyitott egy új zenecsatorna bevezetése. Így ezen a napon egy "rádióbarát" előadó, Czutor Zoltán munkásságával kezdjük a délutánt.
2008. július 9. szerda 16:19 - paulson
1998. július 9-én Afganisztán tálib területein erkölcsi okokból megtiltották a tv- és videónézést. Hozzánk térben kicsit közelebb, Londonban a Music Television európai szárnya bejelentette az M2 Europe indítását, ami elsőként az interneten is 24 órán keresztül fogható adást jelentett.

Ezen hírek kapcsán lehet, hogy kizárólag a Nyers zenekar késői időszakában nálam beköszöntő rajongásnak köszönhetően jutott eszembe éppen „a televízió sem mindig nézhető” sor a Rádióbarátság című dalukból. Ezt követte a Belmondótól a „minden lépés veszélyes, amit a tv-n kívül teszel meg”. Ez elég volt egy igazi szöveglavina és nosztalgiahullám elindulásához, egészen azoktól az időtől, amikor már „Elmúltak a buta zenék”.

Ez az „éra” akkor köszöntött be, amikor Czutor Zoltán zenésztársaival megalapította a Nyers zenekart, ami hosszú éveken át stílusában és szövegeiben hozta azt a fajta friss és őszinte humort, aminek segítségével bármikor képesek vagyunk nevetni, akár saját magunkon is. Talán nem volt erre megfelelő a magyar könnyűzenei piac, vagy másért nem volt megfelelő egy idő után a csillagok állása, az ok végülis mindegy: 2005-ben a frappáns „Ennyi” címet viselő búcsúválogatással (a rajongók által „összelopkodott” kalóz koncertfelvételekből csipegettek) és turnéval lezárult a Nyers története.

A zene nem teljesen vész el csak átalakul, hiszen Czutor Zoltán nem tűnt el a magyar zenei palettáról, a nem sokkal a Nyers megszűnése után alapított Belmondóban folytatja karrierjét, és sokak örömére koncerten elővesznek pár nótát Czutor régi zenekarától is. (Nem mintha a francia színészről elnevezett csapat nem lenne elég jó, de hát mindig az kell, ami nincs.)

A múlt feletti kesergés helyett, hallgassuk és nézzük meg a „Bármi a divatot”, melynek klipötletét ne kisebb sztárok koppintották le évekkel később, mint a Red Hot Chili Peppers (Dani California)!



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását