Együnk halat
						A jó minőségű magyar hal fogyasztásának fellendítésére egy hónapos kampányt indít Debrecenben a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. - jelentette be Puskás Nándor vezérigazgató szerdán sajtótájékoztatón a cívis városban.
					
					
													
						
			2008. július 9. szerda 16:19 - Hírextra
			
			
			
			
			
			
		 
		
				A kampány során négy helyi étteremben felváltva egy-egy héten át kínálják a gazdaság halaiból készült ételkülönlegességeket: harcsahalászlét, Dorozsmai molnár pontyot, roston harcsát sáfrányos káposztával, rizlingmártással és füstölt pisztrángot haltepertővel, dijoni öntettel - mondta el.
    A konyhakészre előkészített nyersanyagot a halgazdaság debreceni mintaboltjából naponta szállítják frissen az érintett éttermek konyháiba, s azt remélik, hogy sikerül hozzájárulni a halételek népszerűsítéséhez.
    Hazánkban személyenként 4 kilogramm hal fogy évente, míg az Európai Unióban átlagosan 24 kg - mondta el a vezérigazgató.
    A Hortobágyon egyébként évente háromezer tonna halat termelnek, elsősorban pontyot, amurt, busát, harcsát és süllőt.
    Puskás Nándor az MTI érdeklődésére arról is beszámolt, hogy a halgazdaság évi árbevétele 1,5 milliárd forint, 5000 hektáros tófelületük pedig Közép-Európa legnagyobb összefüggő édesvízi tórendszere. Haltermelésük 20 százalékát exportálják, az utóbbi években egyre többet szállítanak Romániába és Ukrajnába.
    A Hortobágyon előállított hal egyharmada - mintegy ezer tonna - bio minősítésű, amelyet zömében itthon értékesítenek.
    Ugyanakkor a magyarországi halpiac nem igazán ismeri és értékeli megfelelően a jó minőségű biohalat - tette hozzá a Hortobágyi Halgazdaság vezérigazgatója.
							
Forrás: MTI