2024. április 19. - Emma

Nemsokára EFOTT

Július 15-én a „nulladik-nap” programjaival kezdetét veszi az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, az Efott Dunaújvárosban a Szalki-szigeten.
2008. július 8. kedd 13:02 - Brousil Csaba
Dunaújváros történetében először ad otthont a monstre rendezvénynek. Sok vita előzte meg a tényleges munkálatok elkezdését a városi közgyűlésben.

A városvezetés 100 millió forintot szavazott meg a Szalki-sziget, mint fesztiválhelyszín rendbetételére, mondván, hogy amúgy is megérett már a terület rehabilitációja.

A ’80-as években kedvelt találkozóhelye volt ez az NDK-s és NSZK-s családoknak, rokonságoknak. A keletnémetek utazhattak ide lévén szocialista országba bárki utazhatott, a nyugatnémetek meg alanyi jogon járkálhattak a világban. Miután a vasfüggöny lehullt a kemping kihasználtsága is csökkent, majd pusztulásnak indult az egész infrastruktúrástól együtt.

A városi közgyűlésben parázs viták folytak arról, hogy miként kezdjék meg a terület rehabilitálását. Olyan hangok is szárnyra kaptak, hogy nem lehet megtartani a fesztivált, lévén a munkálatok lebonyolításához létrehozandó új cég a Szigetfejlesztő Kht. nem kaphatja meg a felújításra szánt összeget, mivel akkor közbeszerzési pályázatot kell kiírni a munkára.

 A városvezetés végül úgy döntött, hogy a DVG Zrt. (Dunaújvárosi Vagyonkezelő) kapja meg a munkát, és akkor nem kell közbeszerzési eljárás, tehát teljesen felesleges lenne egy új cég alapítása.

A terület rendbetétele végül elkezdődött. Országos médianyilvánosságot kapott, hogy lassan haladnak a munkálatok, még szinte semmi nem látható abból, amit odaálmodtak a szervezők. Mostanra viszont előrehaladt a kivitelezés, a fesztivál jó adottságokkal várja vendégeit.

Gondot jelentett a közeli „Szabadstrand” kérdése is. A régóta fürdésre alkalmatlan lefolyástalan holtágat kotorni kellene és vizét átfolyásos megoldással tisztítani, fürdőzésre alkalmassá tenni. Ám ez ősznél korábban nem lehetséges, így a fesztivál ideje alatt is érvényben lesz a „fürödni tilos” kitétel, ám a városi strand és uszoda rendelkezésére áll majd az ott pihenni vágyó „fáradt”fesztiválozóknak.

Az „első bálozók”-ra általában érvényben lévő kicsit kritikusabb odafigyelés, olykor tapasztalatlanságukból adódó bukdácsolások mellett számtalan pozitív oldala lesz a dunaújvárosi EFOTT-nak.

Hangsúlyozom a dunaújvárosi EFOTT-nak. Lesz itt minden mi szem szájnak, fülnek, lábnak, érdeklődésnek ingere. Az idei rendezvény a sport jegyében telik majd. Számtalan sportos programból választhat a nagyérdemű: lesz streetball, strandfoci, röplabda, kézilabda, bátrabbaknak mászófal.

Az inkább fejben sportolók számára lesz csocsó, darts, sőt még póker is. Háromszáz fellépő szolgáltatja a talpalávalót kilenc helyszínen. Az ország zenei életének apraja nagyja képviselteti magát számtalan stílusban és eljönnek a nagy öregek is: játszani fog a Pokolgép, Deák Bill és Hobó is.

Lesz sörfalu, ahol cseh söröket kóstolhatnak a vendégek és közelebbről megismerkedhetnek a cseh nyelvvel, zenével, kultúrával. Kuriózumként lesz egy „Efott-hajó” a Dunán, ami különleges környezetet fog szolgáltatnia szórakozáshoz. A manapság nagyon divatos „retró” jegyében szervezett gyárlátogatásra lehet menni a Dunai Vasműbe, illetve végig lehet járni a szocreál építészeti emléke tanútját is, vájtszeműek az Intercisa Múzeum kertjében ráakadhatnak Lenin jókora szobrára is.

A szervezők a „nulladik-napot” a város lakósságának ajánlják, jelképes 1000 forintos árért léphetnek be a szórakozni vágyók, családiasabb hangulatban tölthetik idejüket a szigeten.
A jegyek, bérletek elővételben nagyon jól fogynak, lehet, hogy sikerül a tavalyi nézőszám rekordot megdönteni, és akkor Dunaújváros büszkélkedhet a megtisztelő címmel.

A szervezőbizottság aktív médiakampányba kezdett, hogy népszerűsítse a rendezvényt és a várost egyaránt. A városban és a környéken és sok nagyvárosban számtalan plakát hirdeti, hogy Dunaújvárosban találkoznak a fősulisok, egyetemisták. Július idusán kiderül. Csak szabadon..
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását