2024. április 27. - Zita

Tízezrek ünnepeltek

Tízezrek ünnepelték vasárnap Pamplona városának főterén annak a rakétának a felbocsátását, amely hagyományosan jelt ad a bikafuttatásairól híres, július 14-ig tartó San Fermin fesztivál megnyitására.
2008. július 6. vasárnap 20:22 - Hírextra

Az első futtatásra hétfőn reggel kerül sor, ekkor engednek ki először hat félelmes bikát az istállókból az aréna felé vezető 800 méteres útvonalra. A Spanyolország és a világ minden tájáról érkező kalandvágyó résztvevők együtt futnak az állatokkal a szűk utcákon. Délutánonként az arénában bikaviadalokat rendeznek. Az állami televízió reggelente helyszíni közvetítést ad a futtatásokról, amelyek közül az utolsóra 14-én, hétfőn kerül sor.

1924-ben született ez a veszélyes hagyomány, amelyet Ernest Hemingway is megörökített egyik híres elbeszélésében: azóta 13 ember lelte halálát a bikafuttatásokban. Utoljára 1995-ben egy 22 éves amerikai vált az őt felöklelő bika áldozatává Pamplona utcáin.

Az állatvédők évről évre tiltakoznak a kockázatos futtatás és a bikaviadal gyakorlata ellen - a futtatásokat követő corridákon a matadorok végeznek a bikákkal. A tiltakozó tüntetők magukat festékkel "véresre" festve, félmeztelenül fekszenek a kövezetre a futtatás útvonala mentén, követelve a bikaviadalok betiltását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. július 6. 22:03
Tudom! "Csé" ezt is beolvasta épp a Zelőbb... ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását