2024. április 26. - Ervin

Titokzatos halál és legenda

Hatvanéves lenne Barta Tamás, minden idők egyik legjobb hazai gitárosa, aki több mint 25 éve halt meg tisztázatlan körülmények között Los Angelesben.
2008. július 6. vasárnap 17:15 - Hírextra

A kitűnő gitáros, énekes és zeneszerző 1948. július 7-én született. A Landler Jenő Villamosipari Technikumban Fenyő Miklós osztálytársa volt. A Syconor együttesben kezdte a "nagyüzemi" zenélést 1967-ben. Fenyő szerint, aki szintén ebben az együttesben bontogatta szárnyait, Barta autodidakta módon tanult meg gitározni. Tagja lett az 1968-ban alakult Hungáriának, vendégzenészként pedig időnként besegített a Syrius együttesben.
Az Ifjúsági Magazin 1970-ben az év gitárosává választotta, 1971-ben csatlakozott a Presser Gáborral, Laux Józseffel és Frenreisz Károllyal megalakuló Locomotív GT-hez. Nemcsak hangszerével, hanem szerzeményeivel is döntően hozzájárult ahhoz, hogy a hetvenes évek elején az LGT a legszínvonalasabb és legnépszerűbb együttessé nőtte ki magát.

Az LGT első éveiben született dalok közül Barta szerezte többek között A Kötéltáncos álma, a Royal blues, a Kenyéren és vízen, a Szeress nagyon, a Cirkusz, a Csavargók angyala, a máig közönségkedvenc Gyere, gyere ki a hegyoldalba és az Ő most még csak 14 című dalokat.

Szerzőként jegyezte Zalatnay Sarolta, Kovács Kati és mások több dalát. Az első három LGT-lemezen volt hallható különleges gitárjátéka. Az LGT-ből elsőként Frenreisz Károly távozott, a helyére lépő Somló Tamást Barta Tamás tanította basszusgitározni.

Amikor az LGT 1974-ben az Egyesült Államokban turnézott, nem volt hajlandó hazatérni, döntését itthoni körülményeivel magyarázta. Több barátja, zenésztársa próbálta lebeszélni arról, hogy Amerikában maradjon.

Los Angelesben élt, egy ideig zenélt, fellépett a Beach Boysszal és a Sly And The Stone Familyvel. Később üzletet nyitott. Állítólag összetűzésbe került a helyi magyar maffiával, s 1982. február 16-áról 17-re virradó éjszaka ágyában lelőtték. Barta földi maradványait elhamvasztották és helikopterről szétszórták. Laux József, aki szintén Amerikában telepedett le, tagadta, hogy Bartának kapcsolatai lettek volna a maffiával.

Disszidálásával Barta Tamás eltűnt a hazai rockrajongók elől, s tragédiájára a tengerentúlon nem tudta kamatoztatni tehetségét. Magyarországon a kedvencek közé tartozott, míg új hazájában százával-ezrével tengtek-lengtek a hozzá hasonló zenész fiatalok.

Életében, majd halála után is a legnagyobb elismeréssel beszéltek róla a hazai rockélet legjobbjai, köztük Presser Gábor, Szűcs Antal Gábor, aki a Hungáriában, Karácsony János, aki az LGT-ben váltotta, valamint Szörényi Levente, aki különösen kitartását értékelte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását