2024. március 28. - Gedeon, Johanna

De jó nekik

Legalább hétfőig várni kell arra, hogy megalakuljon az új belgrádi kormány, de a szerbek addig is összeállíthatják maguknak a szájuk íze szerinti testületet - igaz, csak az interneten.
2008. július 6. vasárnap 17:23 - Hírextra

A www.igre-igrice.rs. internetes oldalon hallatlanul népszerűvé vált az a játék, amely a valóságot modellezve kormányalakításra buzdítja a játékosokat, mondván: Szerbiában súlyos válság van, amelyet csak te tudsz megoldani. Igaz, a weboldalon csak hatfős kabinetet lehet összeállítani, míg annak, amelyről hétfőn szavaz a belgrádi parlament, a hírek szerint 27 tagja lesz.

Ezt leszámítva a feltételek jól megközelítik a valóságot. Tíz olyan politikusból lehet választani, aki tényleg kulcsszereplője a szerb politikai életnek, s mindegyik annyi képviselőt ellenőriz, mint az igazi Skupstinában, leszámítva Vojislav Kostunica miniszterelnököt, aki mögött a játék szerint 21 képviselő áll, míg igazából eggyel kevesebb.

A játék tervezői egyetlen lehetőséget zártak ki: azt, hogy Boris Tadic, a demokratának nevezett tábor vezetője és Tomislav Nikolic, a radikálisok alelnöke egy kormányba kerüljön, minden más kombinációt megengedtek. Abból indultak ki azonban, hogy a politikusok nem mindenkivel kötnek szívesen szövetséget, s előfordulnak esetek, amikor ennek a szó legigazibb értelmében megkérik az árát.

Ezért a játékosoknak indulásképpen 1 millió - a játékban egyszerűen csak megvesztegetési pénznek nevezett - képzelt eurójuk van. Ebből kell kihozniuk - lehetőség szerint minél olcsóbban - a kormányt, amelyet legalább 126 képviselő támogat, lévén a belgrádi parlament 250 tagú.

Vannak egészen költségtakarékos megoldások. Tadic Demokrata Pártjából, a liberálisokból, a G17 Plusból, a nemzeti kisebbségekből és a nyugdíjasok pártjából már 40 ezer euróból kihozható a 127-fős parlamenti többség. Ebben a felállásban Tadic nem kér semmit, a nyugdíjasok pártjának és a liberálisoknak az elnöke megelégszik 10-10 ezer euróval, csak a G17 Plust vezető Mladjan Dinkicnek - akiről belgrádi politikai körökben az az általános vélemény, hogy mindig megkapja, amit akar - követel 20 ezer eurót.

Vannak aztán nagyon drága kormányok, sőt olyan is, amelyet pénzhiány miatt nem lehet létrehozni. Ahhoz például, hogy Vojislav Kostunica vezetésével valaki egy kormányba ültesse Boris Tadicot, Ivica Dacic szocialista és Cedomir Jovanovic liberális pártelnököt, 1,11 millió euró kellene, s ennyi "nem áll a játékosok rendelkezésére". Egyébként pedig valószínűleg játékból sem érné meg rákölteni egy ilyen összetételű testületre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását