2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kóka János levelét megírta

A Szabad Demokraták Szövetségének frakcióvezetője nyílt levélben üzent a melegfeszzivál résztvevőinek.
2008. július 5. szombat 09:03 - Hírextra
Tisztelt Fesztiválozók! Tisztelt Szervezők! Kedves Barátaim!

Ezen a héten kerül sor a 13. LMBT Fesztivál megrendezésére, amelynek fontosságát évről évre jobban értjük. Liberális politikustársaimmal együtt, az SZDSZ elnökeként közöttetek ültem végig tavaly ilyenkor a fesztivál megnyitóján Szetey államtitkár úr katartikus pillanatokat okozó comingoutját, és veletek együtt éreztem, hogy a magyar közélet egy lépéssel közelebb került ahhoz az ideálhoz, amit leggyakrabban csak az "európai" jelzővel illetünk. A felvonulás estéjén pedig hozzátok hasonlóan aggódva figyeltem én is a megdöbbentő híreket: Magyarországon a rendőrség nem volt képes megfékezni a szélsőségeseket, akik melegeket vertek meg - a sokkoló képek pedig bejárták a világsajtót.

A Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakcióvezetőjeként most azt kérem a rendőrségtől: idén tegyenek többet a felvonulók békés ünneplésének biztosításáért. Tegyenek meg mindent, hogy még egyszer ne fordulhasson elő az, ami 2007-ben történt a Pride-on részt vevő polgártársainkkal! Meggyőződésem, hogy közösen kell hallatnunk a szavunkat, szilárd határozottsággal kell fellépnünk az intoleranciával és annak képviselőivel szemben.

Az úton már jó ideje együtt haladunk, és tévednek, akik azt hiszik, hogy a melegek jogegyenlősége csupán a "melegek ügye" lenne. A toleráns Magyarország, a diszkriminációmentes köz- és magánélet minden magyar állampolgárnak elemi érdeke, függetlenül attól, hogy életét, szerelmét, boldogságát kivel óhajtja megosztani. Amikor az LMBT közösség jogairól beszélünk, akkor egyben tükröt is tartunk magunk elé, amelyből kiolvashatjuk, hol tartunk a valódi esélyegyenlőség, a mindennapokban is érezhetően toleráns, befogadó társadalom megvalósításában. Amit ma ebben a tükörben (az európai Magyarország tükrében) látunk, korántsem tökéletes: akad bőven tennivaló. Mégis, azt láthatjuk, hogy a rendszerváltás óta összesen nem történt az LMBT párkapcsolatok egyenjogúsítása terén annyi eredmény, mint az elmúlt esztendőben. Pontosan egy évvel ezelőtt mondtuk ki a legerőteljesebben: teljes egyenjogúságot a melegeknek.

Tavaly decemberben - liberális kezdeményezésre - a Magyar Országgyűlés emberi jogi szempontból történelmet írt: megszavaztuk a regisztrált élettársi kapcsolatot, amely hosszú évek után végre kimozdította az LMBT közösség ügyét a holtpontról. Tettük ezt úgy, hogy a megszületett jogszabály nemcsak számotokra teremt előnyösebb helyzetet, hanem a heteroszexuális párok életét is megkönnyíti majd. Úgy hiszem, épp ez az, amiből látható: a társadalmi kisebbségek helyzetének rendezése az egész társadalom jólétét mozdíthatja elő. Éppen ezért szeretném, ha ezen az úton nem állnánk meg, és nem engednénk azoknak, akik az Alkotmánybíróságtól a jogszabály megsemmisítését kérték. Hiszem, hogy sok feladatunk van még hátra: többek között a közös örökbefogadás, vagy a névhasználat kérdésének rendezése is. A végső cél nem lehet más, mint a házasság intézményének teljes megnyitása az LMBT közösség számára.

Kedves Barátaim!

Hiszem, hogy nincs kétféle szabadság: heterók és homoszexuálisok szabadsága, ahogyan nincs két külön Magyarország sem. Közösen kell megtalálnunk a módját annak, hogy nyitott társadalomban, teljes értékű emberként boldogulhassunk. A 13. LMBT Fesztivál ezért ünnep minden szabadságszerető magyar számára.

Jó ünneplést, békés felvonulást kívánok mindenkinek:

Kóka János
Frakcióvezető
SZDSZ
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. július 5. 18:23
Szevasz, kedves pontpontpont.......................
...
2008. július 5. 17:49
Figyu, és nem "fityu" - mer' nálam nem hiányzik az az így nevezett kupak takaró. :-) (Ha jól olvastam, nálad sem.)

Nekem NEM A HÍREXTRA a politikai nézetek vitáihoz való "kedvenc" fórumom - de ezt má' írtam vala, igaz egy másik nick alatt. Ide más okán "vetődtem el" csupán. Aztán néha má' nem bírtam megállni, hogy bele ne "ugassak" én is a "magasrörptű" és többségében ballibes eszmefuttatásokba.
Hozzád pedig azé' szóltam, mer' szimpatizálok többségében azzal amiket írsz. (Ez nem fényezgetés feléd, csak jobboldali és talán "radikális" volnék.)
Ahol igazán "izgatom" az általad is emlegetett figyelő emberkéket (a figyelőinket), az talán az Origo fóruma, és márciustól a You Tube, ahol pl. nyelvfordító programok segítségével elég hatásosan bekavargatok a cionisták net-csendőri törekvéseinek - nem akárkikkel összeismerkedve... ;) Egy éve pedig még a Jobbik.NET fórumán "izgattam" többek közt.
Ne haragudj, de nem kívánok úgymond ennél jobban számodra sem "kitakarózni". Nem Te vagy az, aki miatt itt pötyögök sok hónapja immár. Gondolom, nem is vágytad. :) Ahogy én sem "ismerkedni" "vagyok itt".
Írj tovább, ne is figyelj rám - akármit, akárhány néven is írnék (valószínű nem éppen a nézeteiddel ellentétesen). További jó "fórumozást"! (Ez itt - pl. az Origóéhoz képest - egy üres utca (!), néhány csukott ablak mögül csendben leskelődővel, és pár vörös harlekin bohóccal. Akikkel esetleg itt "kardozhaCC" - amikor előbújnak alkalmasint az övéiknek nagy nyelves-csók "hsz."-okat zengeni.
Tulajdonképpen jól és jókat írsz. No, hát víjjál tovább ezen a Cervantesi szélfútta hon (és nem hun) lapon.
Pá! ;)
saxo
2008. július 5. 16:35

Fityu, kedves pontpontpont.
Engem ugyan oktatgathatsz, de ettől még annyira vagyunk egymástól, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől.
Ez a baj veletek. A hasonlóan gondolkodókat is kiűzitek magatok közül. Ezért, soha nem kerülhettek a hatalomnak még a közelébe sem. Engem lazán leugathatsz, kedves pontpontpont. Mire mégy vele?

Képzeld el, Kóka valóban soha nem olvassa el a levelemet. Csakhogy én azt is tudom, hogy az emberei figyelik, és olvasgatják a neten megjelenő hozzászólásokat. Kivonatokat, összefoglalókat készítenek belőle Kóka számára. Amibe persze vagy bekerülök, vagy nem. Szerintem ez az meredek "hozzászólamlásom" bedurrantja a csapatot egy kissé...
Te, mit is mondogattál eddig, ezen a fórumon, kedveském?
Csakhogy képben legyek, a poltikai nézeteid felől....

Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását