2024. április 19. - Emma

Vallási felekezetet támogat Szeged

A szegedi önkormányzat egyházügyi alapjából tizenkét felekezet huszonnyolc vallási közössége kap idén támogatást, mely elsősorban épületek rekonstrukciójára, illetve eszközbeszerzésre költhető - közölte Solymos László alpolgármester a Tisza-parti városban
2008. július 4. péntek 16:40 - Hírextra
Ezzel a támogatással az önkormányzat reményei szerint 100-120 millió forintos fejlesztés valósulhat meg az egyházaknál, hisz ez a pénz sok esetben pályázati alapként szolgál - tette hozzá az alpolgármester.

Az egyházak támogatására elkülönített alapot nem az önkormányzat, hanem az erre a feladatra életre hívott egyházügyi fórum osztotta szét az igénylők között.

A legnagyobb összeget, 3 millió 140 ezer forintot a katolikus egyház belvárosi plébániája kapta, a Fogadalmi templom karorgonája redőnyművének felújítására. Kondé Lajos plébános a távirati irodának elmondta: az óriási kincs, egyben óriási teher az egyházközségnek és a városnak is. Aki belép a templomba, láthatja, hogy négy helyen van orgona. Most a szentélyben levő karorgonák egyikét tudják rendbe hozni.

A távirati iroda azon kérdésére, hogy ebből a pénzből fordítanak-e a télen egy tűzben megsérült főkapura is elmondta: megindultak a munkálatok, de miután elkezdődtek a szabadtéri játékok, a két esemény nem fér meg egymás mellett. Ahogy tehát a színház befejeződik, azonnal megkezdődik a sérült homlokzat felújítása. Ez több tíz millió forintba kerül, amire azonban már a most kapott pénzből nem jut, így azt egyéb forrásokból fedezik majd.

Az önkormányzat segítségével a közösségeknél több épület ajtóit és ablakait cserélik ki, kéményeket és templomtetőket javítanak meg, illetve temetőket hoznak rendbe; a legalacsonyabb támogatási összeg egyébként 20 ezer forint volt, amit például audiovizuális eszközök vásárlására fordíthat az egyik kis egyház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását