2024. május 7. - Gizella

Magyar-török miniszteri találkozó

Dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter és Ertugrul Günay török kulturális és turisztikai miniszter találkozója. Dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter 2008. július 4-én Budapesten megbeszélést folytatott Ertugrul Günay, kultúráért és idegenforga
2008. július 4. péntek 16:19 - Hírextra
A török miniszter magyarországi látogatásának elsődleges célja az volt, hogy magyar társminisztereivel egyeztetéseket folytasson a Pécs és Isztambul közötti együttműködés lehetőségeiről 2010-ben, azok kormányzati garanciáiról, illetve a turisztikai kapcsolatok kiszélesítésről. A magyar tárgyalódelegáció tagja volt dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, illetve Szabó István, a Magyar Köztársaság ankarai nagykövete is.

A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy mindkét ország gazdasága számára kiemelkedően fontos a turizmus, és az Európa Kulturális Fővárosa Programsorozat kivételes alkalmat teremt arra a magyar-török turisztikai kapcsolatok elmélyítésére.

A török miniszter különös érdeklődést mutatott a hazai egészségturisztikai fejlesztések iránt, és felvetette annak lehetőségét, hogy a témában illetékes magyar és török szakemberek, befektetők, illetve üzletemberek tapasztalatot cseréljenek egymással.

A hatékony együttműködés érdekében mindkét fél támogatta azt a felvetést, hogy a soron következő török-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottságban képviseltesse magát a turizmus ágazata is.

A magyar önkormányzati miniszter ígéretet tett arra, hogy – a török meghívásnak eleget téve –, olyan delegáció élén utazik majd ki, amelyben szakértők és befektetők is elkísérik a hivatalos útra. Így lehetőség nyílik a szakterület részletes megismertetésére, a közös munka alapjainak letételére.

Mindkét fél jelezte, hogy 2010-ben – a közös Európa Kulturális Fővárosa projektek fontosságára való tekintettel – kiemelten foglalkoznak a magyar és a török utazási kiállításokon való megjelenéssel.

Ertugrul Günay a megbeszélést követően a baranyai megyeszékhelyre utazott, hogy tovább egyeztessen a Pécs és Isztambul közötti együttműködésről a 2010 Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán.

Kiadó: Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását