2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány blog: a Fidesz és az Európai Néppárt politikája

A Fidesz és az európai néppárti kormányok magas energiaárakkal szembeni politikáját vetette egybe Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteki blogbejegyzésében, megállapítva, hogy a két álláspont jelentősen eltér egymástól.
2008. július 4. péntek 22:28 - Hírextra
"Mintha az Európai Néppárt politikájától gyökeresen eltérő elvi megfontolások vezetnék a hazai legnagyobb jobboldali pártot. Elvi magyarázatot erre nem találok, őszintén szólva gyakorlatit is csak egyet, azt tudniillik, hogy szerintem annyira megijedt a Fidesz az elmúlt egy hónapban elszenvedett 4-5 százalékos népszerűség-csökkenéstől, hogy kapát-kaszát elhajítva hirtelen +népboldogítónak+ szánt ígérgetésbe kezdett" - fogalmazott a miniszterelnök.

Elsőként Angela Merkel szavait idézte, aki június közepén a Bundestagban óvott a pénzügy-politikai beavatkozásoktól. A "nem ennyire szigorú" Nicolas Sarkozy francia elnök álláspontját úgy jellemezte: a jelenlegi szinten nem kell csinálni semmit, ha pedig tovább tart az emelkedés, akkor sávosan a mai szint fölötti árakra rakódó áfának egy kis részét adják vissza, ami Gyurcsány Ferenc szerint inkább csak politikai gesztus annak érzékeltetésére, hogy a kormány hallja a problémákat.

A néppárti svéd és az ugyancsak néppárti luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker ugyanakkor mereven elzárkózik minden ilyen javaslattól, mondván, hogy azok rombolják a gazdasági alapokat - írta Gyurcsány Ferenc, majd megemlítette Silvio Berlusconi olasz kormányfőt is, akinek kormánya arról fogadott el javaslatot, hogy az energiacégek megnövekedett profitjára kivetett plusz adóból kell létrehozni olyan szociális támogatást, ami az adórendszeren kívül, célzottan a legszegényebbeket segíti.

Topolánek cseh miniszterelnök, néppárti vezető szintén élesen és határozottan szembemegy az adócsökkentés javaslatával - írta a kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását