2024. április 28. - Valéria

Tokaji betegek Nyíregyházán

Nyíregyházára, azaz a szabolcsi megyeszékhely kórházába járhatnak a tokaji betegek, az ehhez a kistérséghez tartozó települések lakói pedig a miskolci megyei kórházba, ugyanis kérésükre az ÁNTSZ módosította a kórházi fekvőbeteg-ellátási körzetek határait
2007. október 30. kedd 12:08 - Hírextra
A tokaji kistérség tíz településének kérelmére az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete módosította az ellátási körzethatárokat a fekvőbeteg-ellátás tekintetében, így a még nem jogerős döntés szerint Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi, Szegilong, Erdőbénye, Tarcal, Tiszaladány, Tiszatardos, Csobaj és Taktatabáj esetében súlyponti kórháznak a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházat jelöli ki. Az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézetének döntése szerint így Tokaj lakói a nyíregyházi Jósa András Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházhoz tartoznak - mondta kedden az MTI-nek Májer János, a kistérség elnöke, Tokaj polgármestere.

Az ügy előzményeiről azt mondta: Tokaj és térségének fekvőbeteg-ellátási kötelezettségét az Egészségügyi Minisztérium a súlyponti intézmények közé sorolt sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházra osztotta, és ez ellen a besorolás ellen tiltakoztak a kistérség településeinek lakosai, vezetői és a háziorvosok.

A tiltakozást azzal indokolta, hogy Tokajból és a térségből tömegközlekedési járművel rendkívül nehéz eljutni Sátoraljaújhelyre, a borsodi megyeszékhely felé viszont jó a vasúti közlekedés a kistérség településeiről. Tokajból Nyíregyházára óránként közlekednek a gyors és kényelmes intercity vonatok. A kérelem tehát arról szólt, hogy a kistelepülések Sátoraljaújhely helyett Miskolchoz, Tokaj pedig a szabolcsi megyeszékhelyhez, Nyíregyházához tartozzon.

A sátoraljaújhelyi kórház, valamint fenntartója, a város önkormányzata - elsősorban finanszírozási okokra hivatkozva - elutasította a tokaji kistérség kérését, így került az ügy az ÁNTSZ Észak-magyarországi-, illetve Észak-alföldi Regionális Intézetéhez.

A tisztiorvosi szolgálat szakemberei első körben elfogadták a tokaji és a környékbeli önkormányzatok indokait: ez alapján módosították az ellátási kötelezettséget áthelyező határozatot - mondta Asztalos Ágnes, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének helyettes vezetője. A döntés értelmében Tokaj környékéről, valamint a Taktaközből a jövőben Miskolcra, vagy a megyei fenntartású kórházakba utalják az orvosok a fekvő betegeket. A helyettes tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy a döntés meghozatala során a lakosság érdekeit és a szakellátás biztonságát mérlegelték.

Fodor Mária, az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézete igazgatási osztályának vezetője a távirati irodával közölte: azon szakterületek tekintetében, amelyek Sátoraljaújhelyhez tartoztak 2007. október 25-től - súlyponti kórházként - a Nyíregyházi Jósa András Megyei Fenntartású Oktató Kórházhoz tartoznak, a döntés nem jogerős, két hét a fellebezési idő. Elmondta azt is, hogy további ellátási területek átcsoportosítása ügyében is vizsgálódnak, amelyek szerint a tokaji betegek nem Miskolcra, hanem Nyíregyházára járhatnak majd.

Antal Gabriella, a sátoraljaújhelyi Erzsébet kórház igazgatója a módosítással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be. Azt még nem mérték fel, hogy a mintegy tízezer lakosú kistérség "elvesztése" hogyan hat a kórház finanszírozására. Mint mondta, erről nincs szó a határozatban.

Hozzáfűzte: nem tudják, jár-e kapacitásváltozással a kialakult helyzet, hiszen erre még nincs precedens. Véleménye szerint ez a döntés ellentétes a reformmal, a döntést a földrajzi távolság nem indokolja.

Májer János, Tokaj polgármestere erre úgy reagált, hogy szerinte a betegek érdekeit kellene szem előtt tartani, nem a kórház financiális kérdéseit.

Az ügyben néhány héten belül az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hozza meg a végleges döntést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását