2024. április 16. - Csongor

Szívroham program

A szívbetegek egész családjára alapozott, a szívroham ismétlődésének megakadályozását célzó program egy év alatt jól mérhető eredménnyel javította nemcsak a betegek, hanem hozzátartozóik esélyeit is. A nyolc európai országban végzett EUROACTION vizsgálato
2008. július 2. szerda 12:55 - Hírextra
Szívinfarktus után a doktorok igyekeznek megelőzni a koszorúérbetegség előrehaladását: leszoktatják a beteget a dohányzásról, egészséges étrendet javasolnak és rendszeres mozgást, valamint megfelelő gyógyszerek folyamatos szedését. Ezt a szokásos kezelést azonban ritkán sikerül megvalósítani.

Az EUROACTION tanulmány nyolc ország 24 gyógyintézetének együttműködésével folyt. Összesen 8500 önként jelentkező vett részt a programban, egy részük szívroham után került a csoportba, mások még panaszmentesek voltak, de koszorúérbetegség szempontjából nagy kockázatúnak minősültek.

Mindkét csoport fele a szokásos tanácsadásban és ellenőrzésben részesült, a többiek pedig szakképzett nővérek rendszeres kontrollja útján nem csupán önmagukra, hanem egész családjuk életvitelének szervezésére kaptak folyamatos segítséget.

A vizsgálat vezetője, az angol David Wood hangsúlyozta, hogy nem csupán a vizsgálatban részt vevő beteg, hanem életének társa is jelentősen változtatott életmódján, csökkentette a kockázati tényezőket. A szokásos kontrollon lévőkhöz képest az aktív kezelésben részesülő csoport többet mozgott és pontosabban szedte a gyógyszereit is.

Az EUROACTION résztvevőit kezelő doktorok is nagyobb arányban követték a kezelési irányelveket, a szokásos ellenőrzésnél gyakrabban írtak fel koleszterincsökkentőt vagy magas vérnyomás kezelésére javasolt készítményeket. A kezelésben alapvető részt vállaló nővérek különösen az étrendi változtatásokban játszottak fontos szerepet.

Itt három szempontot vettek figyelembe: a napi 40 dekagramm zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a hetenként legalább háromszori halevést és a telített zsírok fogyasztásának jelentős csökkentését. A vizsgálati csoport tagjai az étrendi változtatásokban is jobban teljesítettek, mint a többiek.

Kiemelték, hogy minden koszorúér-esemény után rehabilitációs kezelésre van szükség. Ebben meghökkentő különbségek vannak Európában: a rehabilitáció Németországban csaknem teljes, Spanyolországban pedig szinte nem létezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását